Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ως τον ερχομενο ιουνιο ) 

ΩΣ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΙΟΥΝΙΟ

Υπογράφεται η σύμβαση για το βιολογικό του Λαγκαδά

Δηλώνει ο αρμόδιος αντινομάρχης, Λευτέρης Τζιόλας- Σύσκεψη χθες στη νομαρχία για το θέμα

Τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως όλα δείχνουν, θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου κατασκευής του βιολογικού σταθμού Λαγκαδά.

Αυτό ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ο βοηθός νομάρχη Θεσσαλονίκης σε θέματα υποδομών και περιβάλλοντος, Λευτέρης Τζιόλας, ο οποίος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου το έργο να ξεκινήσει γρήγορα και να μην χαθεί "πολύτιμος χρόνος".

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε στο κέντρο πολιτισμού της νομαρχίας Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του κ. Τζιόλα, εξετάσθηκε η πορεία των παραμέτρων, που σχετίζονται με το συνολικό πρόγραμμα για τη διάσωση της λίμνης Κορώνεια.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι από τις διευθύνσεις: προστασίας περιβάλλοντος, τεχνικών υπηρεσιών, υδάτινων πόρων και εγγείων βελτιώσεων, βιομηχανίας ορυκτού πλούτου και αγροτικής ανάπτυξης, ο έπαρχος Λαγκαδά Ζαχαρίας Σιδηρόπουλος καθώς επίσης και μέλη της ομάδας μελέτης του έργου.

Βιολογικός καθαρισμός

Αναφερόμενος στο έργο που σχετίζεται με την κατασκευή του βιολογικού σταθμού Λαγκαδά, ο κ. Τζιόλας το χαρακτήρισε ως "ταλαιπωρημένο" και αυτό γιατί, όπως είπε, από την αρχή υπήρχαν διάφορα προβλήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατασκευή του.

"Στην αρχή υπήρχε πρόβλημα με την εξεύρεση γης για την κατασκευή του, ενώ στη συνέχεια έπρεπε να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι από την τεχνική υπηρεσία, η οποία ήδη διέθετε την προμελέτη", τόνισε ο αντινομάρχης. Μάλιστα ο ίδιος έθεσε ως αίτημα μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου με το σύστημα της "μελέτης-κατασκευής" και στη συνέχεια σε χρονικό διάστημα δύο μηνών η αρμόδια επιτροπή να έχει προβεί στην αξιολόγηση των μελετών προκειμένου τον Ιούνιο να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είπαν πως θα μπορούσε να υπάρξει σύνδεση του βιολογικού σταθμού με το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, πρόταση η οποία όπως δήλωσαν οι μελετητές συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη.

Ωστόσο, ο έπαρχος Λαγκαδά ζήτησε όλες οι παρεμβάσεις να γίνουν με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία προς το περιβάλλον προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους κατοίκους και έφερε το παράδειγμα της δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στη θέση Μαυροράχη και τα προβλήματα που δημιούργησε στις σχέσεις μεταξύ πολιτείας και κατοίκων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τζιόλας αναφέρθηκε στην πορεία που ακολουθεί το έργο την οποία και χαρακτήρισε ικανοποιητική. Επίσης, τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της ομάδας έργου με τον ορισμό εκπροσώπων και από άλλους φορείς, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει καλύτερη προβολή της προσπάθειας, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συμφωνία και αποδοχή.

Ακόμη, ο αντινομάρχης υπογράμμισε πως θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν στο συνολικό πρόγραμμα για τη διάσωση της λίμνης.

Εξάλλου, στη χθεσινή σύσκεψη έγινε αναφορά στα έργα, που μπορούν να ξεκινήσουν πριν τη χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής, καθώς και στα έργα που θα αρχίσουν με την εισροή των χρημάτων, κυρίως ως προς την προετοιμασία των τευχών διακήρυξης.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις δράσεις, που πρέπει να αρχίσουν προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί αλλά ταυτόχρονα και να ενημερωθεί ο πληθυσμός του νομού καθώς και οι κοινωνικές οργανώσεις της περιοχής.