Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( προτεινόμενα μέτρα :: 10/1/2006 19:37:12) 

Προτεινόμενα μέτρα

- Τρίμηνη έξωση οικογενειών, που ενοχλούν τους γείτονές τους. - Ανοικτές συνελεύσεις της αστυνομίας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν αυστηρότερα μέτρα. - Συμβουλευτικά προγράμματα για γονείς αλλά και φορείς. - Ειδικές εκπτωτικές κάρτες για νέους, που προσφέρουν εθελοντική εργασία. - Υποχρεωτική δημιουργία δικτύων οικογενειακής υποστήριξης από τα τοπικά συμβούλια.

Ο κοινωνικός σεβασμός είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα για το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος παρουσίασε χθες τις πρώτες προτάσεις του για τη βελτίωση των συνθηκών καθημερινής ζωής στις βρετανικές γειτονιές.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης λοιπόν δεν αποκλείεται στο μέλλον να γίνονται ακόμη και υποχρεωτικές εξώσεις τριών μηνών, σε περίπτωση που ο ένοικος διαταράσσει την κοινή ησυχία ή αποτελεί "απειλή" λόγω αντικοινωνικής συμπεριφοράς για τους γείτονές του. Το μέτρο αυτό, το οποίο δεν θα ισχύει στην περίπτωση δυνατής μουσικής, όπως ρητά δεσμεύτηκε ο Μπλερ, αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα, καθώς η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι πραγματική μάστιγα για τη σύγχρονη βρετανική κοινωνία και η κυβέρνηση πιστεύει πως "ήρθε πλέον η ώρα οι νομιμόφρονες και ευπρεπείς πολίτες να επανακτήσουν τους δρόμους".

Σύμφωνα με το Βρετανό πρωθυπουργό είναι πλέον διαπιστωμένο πως τα παραδοσιακά δικαστικά μέτρα δεν επαρκούν. Για παράδειγμα, αν κάποιος φτύσει μία γηραιά κυρία στο δρόμο, συνήθως δεν παραπέμπεται στη δικαιοσύνη, γιατί αυτό είναι υπερβολικά χρονοβόρο και η τιμωρία του δεν θα είναι μεγαλύτερη από λίγα ευρώ. Με τα νέα μέτρα όμως η αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αυτομάτως πρόστιμα, τα οποία πρέπει και να πληρωθούν επί τόπου. Ο Μπλερ παραδέχεται πως ενδεχομένως αυτό να παραβιάζει σε ορισμένες περιπτώσεις την αρχή ότι κάποιος είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου, αλλά επιμένει. "Για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα του 21ου αιώνα, χρειάζεται να αποδεχτούμε πως ό,τι λειτουργεί στην πράξη και στην πραγματικότητα των δρόμων είναι αποτέλεσμα κάποιων συνοπτικών διαδικασιών, τις οποίες μπορεί ωστόσο να εφεσιβάλει κάποιος στα παραδοσιακά δικαστήρια".

Η αστυνομία πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα έχει υπερεξουσίες, ενώ θα καλείται και σε συχνές συνελεύσεις με τη συμμετοχή πολιτών, όπου ο καθένας θα μπορεί να καταθέτει τα παράπονά του και, αν υπάρχει ομοφωνία, να αναγκάζει τους αστυνομικούς να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα. Παράλληλα όμως και οι αστυνόμοι θα είναι σε θέση να εξηγήσουν και να πείσουν τους συμπολίτες τους για τη λογική των δράσεών τους.

Το ζήτημα πάντως του σεβασμού, όπως το θέτει ο Μπλερ, έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο ηγέτης των Συντηρητικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντέιβιντ Κάμερον τον κατηγόρησε για σπασμωδικές κινήσεις. "Η μόνη ατζέντα σεβασμού πρέπει περιλαμβάνει μακροχρόνιες λύσεις και όχι βραχυχρόνιες κυρώσεις", δήλωσε, πριν να επιτεθεί στον πρωθυπουργό για την αδυναμία του να αντιμετωπίσει το έγκλημα τα τελευταία οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.