Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( να αποσυρθεί το σχέδιο δοξιάδη για τη δεθ :: 16/1/2006 19:21:39) 

Να αποσυρθεί το σχέδιο Δοξιάδη για τη ΔΕΘ

Διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για συνολικότερο σχεδιασμό πρότεινε ο Γιάννης Μαγκριώτης

Την απόσυρση του σχεδίου Δοξιάδη για την ανάπλαση των χώρων της Διεθνούς Εκθέσεως και την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού πολεοδομικού διαγωνισμού για το σχεδιασμό ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ζήτησε χθες ο Γιάννης Μαγκριώτης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης της Έκθεσης και κατά της προοπτικής συνένωσης των εταιρειών ΔΕΘ Α.Ε. και Helexpo Α.Ε.

Ο πρώην υπουργός, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα αυτό, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «κρύβεται πίσω από τη διοίκηση της ΔΕΘ Α.Ε. και προωθεί το σχέδιο για δύο συγκεκριμένους λόγους: ο πρώτος είναι δημοσιονομικός, καθώς με το σχέδιο Δοξιάδη το υπουργείο Οικονομίας αποδεσμεύεται από την υποχρέωσή του και από παλαιότερες υποσχέσεις για κατασκευή σύγχρονου εκθεσιακού χώρου μακριά από το κέντρο της πόλης». Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, είναι επικοινωνιακός και αφορά την αγωνία της κυβέρνησης να εμφανίσει πως το νέο θεσμικό πλαίσιο περί σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι λειτουργικό και εφαρμόσιμο.

Εμπορικός χαρακτήρας

Αναφερόμενος στην ουσία του σχεδίου Δοξιάδη ο βουλευτής επισήμανε πως έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, «γεγονός το οποίο προσπαθούν να αποκρύψουν οι ιθύνοντες». Σε διαφορετική περίπτωση, συνέχισε, η πρόταση είναι ανεδαφική, καθώς δεν θα υπάρξει ποτέ απόσβεση της επένδυσης των 200 εκατ. ευρώ αναπτύσσοντας μόνο συνεδριακές δραστηριότητες.

Ο κ. Μαγκριώτης καταλόγισε μυστικοπάθεια στους υπουργούς Οικονομίας και Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και στη διοίκηση της ΔΕΘ Α.Ε., επειδή «μεθόδευσαν εν κρυπτώ την εκπόνηση της μελέτης, όπως και αυτής του Καλατράβα. Επιπλέον, η πρόταση Δοξιάδη επιβαρύνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα της πόλης, όπως το κυκλοφοριακό και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Αποκαλύπτει επίσης τη ματαιοδοξία και τον ανορθόδοξο τρόπο σκέψης και δράσης όσων θέλουν να εμφανίζονται ως σωτήρες της Θεσσαλονίκης».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση ένα διεθνή πολεοδομικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη Θεσσαλονίκη, με βάση τον οποίο να ληφθούν οι αποφάσεις. Μιλώντας για το μέλλον των δύο εταιρειών, τάχθηκε κατά της επανένωσης των ΔΕΘ Α.Ε. και Helexpo Α.Ε. «Όταν προχωρήσαμε στον χωρισμό», είπε, «η ΝΔ μας είχε κατηγορήσει ότι δίνουμε την Έκθεση στη διαπλοκή. Αυτοί τη δίνουν τώρα στην αντιπαροχή».

Ο κ. Μαγκριώτης παρατήρησε ότι στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν ενιαία γραμμή για το ζήτημα και απένειμε τα εύσημα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, «επειδή εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση, έστω και με καθυστέρηση έξι μηνών».

ΝΙΚΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ