Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( με αφορμη την εκδικαση των προσφυγων στο στε ) 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΣΤΕ

Διχάζει η ζεύξη Μαλιακού ενώνει η εκτροπή Αχελώου

Μαγνησία και Λάρισα τάσσονται υπέρ της ζεύξης του Μαλιακού, ενώ την έντονη αντίθεσή τους εκφράζουν Καρδίτσα και Τρίκαλα- Θετική στάση για το έργο του Αχελώου έχουν και οι τέσσερις νομοί της Θεσσαλίας, ενώ εναντιώνονται οι οικολογικές οργανώσεις και των Αιτωλοακαρνάνων

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της ενδοθεσσαλικής αντιπαράθεσης μέσα στο μήνα Μάρτιο, καθώς εκδικάζονται διαδοχικά την Παρασκευή 5/3 και την Παρασκευή 19/3 οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του έργου της υποθαλάσσιας ζεύξης του Μαλιακού και της εκτροπής του Αχελώου αντίστοιχα.

Πρόκειται για δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που διχάζουν και ενώνουν ταυτόχρονα τους Θεσσαλούς. Για το μεν έργο του Μαλιακού, Μαγνησία και Λάρισα (προσφάτως) τάσσονται υπέρ, ενώ Καρδίτσα και Τρίκαλα κατά, στο δε έργο του Αχελώου και οι τέσσερις νομοί της Θεσσαλίας έχουν κοινή στάση, ενάντια στην προσφυγή οικολογικών οργανώσεων και των Αιτωλοακαρνάνων.

Μπορεί, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα και εν όψει πακέτου Σαντέρ, να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από το νομάρχη Μαγνησίας για κοινή αντιμετώπιση των αναπτυξιακών ζητημάτων της Θεσσαλίας, ωστόσο, Καρδίτσα και Τρίκαλα εμμένουν στην πάγια θέση, όπως αυτή είχε διατυπωθεί από τους φορείς 11 νομών της Κεντρικής Ελλάδας. Η θέση αυτή αναφέρει ότι το έργο της ζεύξης του Μαλιακού, για τη συντόμευση της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), προωθείται σκανδαλωδώς, είναι επισφαλές, ασύμφορο (η χάραξη μέσω Δομοκού είναι οικονομικότερη και αποδοτικότερη) και κυρίως αφήνει στην οδική απομόνωση την ενδοχώρα.

Με τη θέση αυτή είχε συνταχθεί αρχικά και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λάρισας, ωστόσο, προ διμήνου άλλαξε στάση έπειτα από επαφές που είχε ο νομάρχης Μαγνησίας, Πάνος Σκοτινιώτης, με το νομάρχη Λάρισας, Γιάννη Φλώρο. "Για το γεγονός αυτό ο κ. Φλώρος, πρέπει να δώσει εξηγήσεις", υποστηρίζει με δηλώσεις του στη "Μ" ο νομάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος.

Αξίζει να τονιστεί ότι η νέα ηγεσία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καρδίτσας παραμένει πιστή στην απόφαση, την οποία είχε λάβει το προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο και στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, την προσεχή Παρασκευή, θα παραστεί με νομικό σύμβουλο κατά της ζεύξης του Μαλιακού. Η πρωτοβουλία της προσφυγής ανήκει στους φορείς της Φθιώτιδας, οι οποίοι μάλιστα ήταν έτοιμοι να κλείσουν τις δημόσιες υπηρεσίες την Παρασκευή.

Οι Λαμιείς επιμένουν στην παράκαμψη Δομοκού και προσβάλλουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μαλιακού, αλλά και την ασφάλειά του. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην επισφαλή εκτέλεση του έργου, έχουν αναφερθεί και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Παπανικολάου, ο οποίος έχει εκπονήσει μελέτη σε συνεργασία με γερμανικό πανεπιστήμιο, που αποδεικνύει ότι η περιοχή του Μαλιακού παρουσιάζει μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα. Για το ίδιο θέμα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Τρακατέλης έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά του έργου, θεωρώντας το επισφαλές και ότι βλάπτει το περιβάλλον. Παράλληλα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Αλαβάνος εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο κοινοβούλιο.

Αντίθετα, υπέρ της ζεύξης του Μαλιακού, πέραν της Μαγνησίας, τάχθηκαν το τελευταίο διάστημα και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Θεσσαλονίκης!

Εγρήγορση για τον Αχελώο

Σε ό,τι αφορά στην εκδίκαση της υπόθεσης της προσφυγής οικολογικών οργανώσεων, των Αιτωλοακαρνάνων και θιγόμενων κατοίκων της Μεσοχώρας Τρικάλων, διάχυτη είναι η εντύπωση στους φορείς της θεσσαλικής περιφέρειας ότι το έργο θα προχωρήσει απρόσκοπτα, αφού αυτή τη φορά -εν αντιθέσει με την προηγούμενη- η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι τεκμηριωμένη και το σημαντικότερο, όπως τονίζει ο νομάρχης Καρδίτσας, Βασ. Αναγνωστόπουλος, το έργο είναι οικολογικό για τη Θεσσαλία, η πεδιάδα της οποίας κινδυνεύει να μετατραπεί σε "Σαχάρα".

Πάντως, αύριο το απόγευμα συνεδριάζει στη Λάρισα η ΠΑΣΕ για το έργο της εκτροπής του Αχελώου, την εκλογή νέας συντονιστικής γραμματείας, αλλά και για τον καθορισμό της δράσης της εν όψει των εξελίξεων, που αφορούν την πρόοδο των εργασιών του Αχελώου αλλά και την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ.