Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καπνος ή σοκολατα ) 

ΚΑΠΝΟΣ Ή ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Κυκλοφορούν και καρκινογόνα… γλυκά

Καπνός με τη μορφή διαφόρων λιχουδιών που ξετρελαίνουν τα παιδιά κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό στη Μεγάλη Βρετανία και οδηγεί στο θάνατο αθώα θύματα

Καπνός σε μορφή μαστίχας, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, συσκευάζεται όπως συσκευάζονται διάφορες παιδικές λιχουδιές και διατίθεται στη Μεγάλη Βρετανία. Η κατάσταση αυτή έχει κάνει τους οδοντιάτρους να ανησυχούν. Ενώ οι ειδικοί γιατροί υποστήριξαν ότι έχει ήδη προκληθεί επιδημία καρκίνου του στόματος σε χιλιάδες παιδιά στην Ινδία και το Πακιστάν.

Ο καπνός αναμειγνύεται με γλυκαντικές ουσίες και στη συνέχεια συσκευάζεται με πολύ όμορφο και ελκυστικό τρόπο, γιατί σύμφωνα με τους διαφημιστές πρόκειται για προϊόντα των οποίων οι πωλήσεις στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στα παιδιά.

Όμως, παρά το γεγονός ότι πλέον είναι γνωστή η αρνητική επίδραση αυτών των παρασκευασμάτων στην υγεία των παιδιών της ασιατική ηπείρου, όπου και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά, τον τελευταίο καιρό άρχισαν να πωλούνται και στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας.

Συγκεκριμένα ένα προϊόν, το Γκούτχα, αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα διότι στη συσκευασία του δεν αναγράφεται ότι περιέχει καπνό, με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να το πουλάνε χωρίς κανένα ενδοιασμό ακόμα και στα μικρά παιδιά.

Καπνός με γεύση σοκολάτας

Το μάσημα τους καπνού μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό υποβλεννώδη ίνωση, η οποία αποτελεί μια βαριά ασθένεια του στόματος, που στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του στόματος.

Ο καθηγητής του Ιατρικού Ινστιτούτου για τη στοματική υγεία, Ράμαν Μπέντι, διοργάνωσε και πραγματοποίησε μια εκστρατεία για να αποτρέψει τα παιδιά, από το να αγοράσουν το Γκούτχα.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι μερικά είδη καπνού έχουν γεύση σοκολάτας, ενώ κάποια άλλα πωλούνται σαν στοματικά αναζωογονητικά. Ενώ σχεδόν όλα αυτά πωλούνται με παιδικά πρόσωπα στο εξώφυλλο.

Επίσης διευκρίνισε πως σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε 9.000 παιδιά, έδειξε ότι τον περασμένο χρόνο ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 10%, μασούσαν παρόμοια σκευάσματα καπνού.

"Ξαφνικά παρουσιάστηκαν πολλά περιστατικά στοματικού καρκίνου σε μικρά παιδιά, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν σημειωθεί καθόλου τέτοια κρούσματα", δήλωσε ο Μπέντι, ο οποίος συνέχισε υπογραμμίζοντας πως "ο καρκίνος του στόματος είναι μια πάθηση που μέχρι πρόσφατα παρατηρούνταν κυρίως σε άτομα ηλικίας από 55 χρόνων και πάνω, ενώ τώρα οι γιατροί στην Ινδία την αποκαλούν επιδημία".

Παράλληλα μια από τις πιο αντιφατικές προοπτικές είναι ότι οι καπνιστές ίσως να πρέπει να περιμένουν 30 χρόνια για να εκδηλώσουν καρκίνο κάποιας μορφής, ενώ τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι στα παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών είναι δυνατόν να αναπτυχθούν καρκινικοί όγκοι μόνο δύο χρόνια αφού αρχίσουν να μασάνε τον καπνό.

Εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα

Η ασθένεια που προέρχεται από αυτή τη συνήθεια δεν είναι μόνο προβληματική, αλλά συγχρόνως είναι και θανατηφόρα.

Ο καθηγητής τόνισε μεταξύ άλλων ότι "ο καρκίνος του στόματος είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί και μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία για να παρουσιάσουμε, διότι στην Ινδία, όπου και παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ελάχιστα άτομα μπορούν να απολαύσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επομένως, οι ειδικοί γνωρίζουν ότι ήδη πολλά παιδιά πέθαναν και θα συνεχίζουν να πεθαίνουν αν δε γίνει τίποτα".

Επίσης ο κ. Μπέντι δήλωσε πως οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων θα πρέπει να θέσουν κάποιες διαχωριστικές γραμμές και να διευκρινίσουν ποια προϊόντα είναι μόνο γλυκίσματα, ποια περιέχουν ελάχιστο καπνό και ποια είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά και μόνο από καπνό.

Ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλοί καταστηματάρχες πουλάνε αυτά τα προϊόντα στα παιδιά επειδή δε γνωρίζουν την ακριβή σύστασή τους. Παράλληλα η "κυνική" προσέγγιση των πραγμάτων είναι ότι ο τυποποιημένος καπνός αυτού του είδους παρουσιάζεται με τη μορφή διαφόρων γλυκισμάτων που ξετρελαίνουν τα παιδιά, αλλά παράλληλα τα οδηγούν στο θάνατο.