Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τονιζει ο προεδρος της "καπνικης α. μιχαηλιδης α.ε.": "στηρίζουμε τα ελληνικά καπνά" "νόμιμη η παραγωγή καπνών τύπου blend" ) 

ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ "ΚΑΠΝΙΚΗΣ Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Α.Ε.": "Στηρίζουμε τα ελληνικά καπνά" "Νόμιμη η παραγωγή καπνών τύπου Blend"

Σοβαρότατες καταγγελίες προς τη διοίκηση της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ) διατύπωσε ο πρόεδρος της εταιρίας "ΚΑΠΝΙΚΗ Α. Μιχαηλίδης Α.Ε. ", Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, αναφορικά με τη "μεθόδευση", που, όπως είπε, επιχειρείται ώστε να φανεί υπεύθυνη η επιχείρησή του για τη φετινή μείωση της τιμής του καπνού.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η ΣΕΚΕ "παραπλανητικά" διαδίδει ότι η μεταποιητική του επιχείρηση, ζήτησε άδεια από τον Ελληνικό Οργανισμό Καπνού (ΕΟΚ) για την παραγωγή καπνού τύπου BLEND για την παρασκευή του οποίου θα κάνει προσμίξεις ελληνικών καπνών με άλλα τρίτων χωρών και κυρίως των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.

"Δυστυχώς η ΣΕΚΕ είναι σε τραγική οικονομική θέση με τεράστια στοκ γι' αυτό και ρίχνει ''στάχτη'' σ' αυτούς που είναι σε καλή κατάσταση. Βρίσκουν ''αποδιοπομπαίους τράγους'' για να δικαιολογήσουν τη μείωση της τιμής του καπνού και να στρέψουν τους προμηθευτές εναντίον μας", επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρίας και υπογράμμισε πως η συνεταιριστική ένωση έχει προσβάσεις και σε αρκετές ενώσεις συνεταιριστών γι' αυτό και οι απόψεις της υιοθετήθηκαν, από τους τελευταίους.

"Δεν είμαστε οι πρώτοι που ανακαλύψαμε την παραγωγή BLEND. Τέτοιος καπνός παράγεται παντού από μεγάλες επιχειρήσεις. Ανάλογη μονάδα υπάρχει και στην Ιταλία, που είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν ειπώθηκε ποτέ τίποτε. Μάλιστα, εμείς επεξεργαζόμαστε μόνο 500 τόνους καπνού αυτού του τύπου, όταν στην παγκόσμια αγορά τα BLEND κατέχουν το 65%", υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η επιχείρηση για να πάρει την άδεια, ο κ. Μιχαηλίδης είπε: "Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι καθ' όλα νόμιμη. Ως επιχείρηση ενημερώσαμε τον ΕΟΚ ότι ύστερα από απαίτηση πελάτη μας θα προβούμε σε ειδική κατεργασία BLEND 6. Η εξαγωγή των καπνών μετά την κατεργασία θα γίνει στη Ρωσία". Και συνέχισε: "Τα εργοστάσια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν έχουν ούτε την τεχνολογία ούτε και τις εγκαταστάσεις για να κάνουν την επεξεργασία που κάνουμε εμείς. Αντί λοιπόν να αναλάβει μία ξένη επιχείρηση με ξένα συμφέροντα, αυτή τη δουλειά την αναλάβαμε εμείς".

Καπνός τύπου BLEND

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, η εταιρία του προσθέτει στα επεξεργασμένα ελληνικά καπνά, άλλα ξενικά -επίσης επεξεργασμένα- και δημιουργεί καπνό τύπου BLEND, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της σιγαρετοποίησης. Αυτός ο καπνός συσκευάζεται στη συνέχεια σε χαρτοκιβώτια και εξάγεται.

"Εμείς ως επιχείρηση είμαστε οι μόνοι που χρησιμοποιούμε 75% ελληνικό καπνό και 25% ξενικό για την παραγωγή αυτού του τύπου. Αν ήταν κάποια άλλη ξένη επιχείρηση δεν θα χρησιμοποιούσε ούτε ένα φύλλο ελληνικού καπνού. Προσπαθούμε να προασπίσουμε την ελληνική παραγωγή. Παράλληλα, με τις εξαγωγές που κάνουμε προάγουμε τον ελληνικό καπνό και ανεβάζουμε την αξία του, ενώ με την επιπλέον επεξεργασία του παίρνει προστιθέμενη αξία", δήλωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης.

Επίσης, όπως εξήγησε στη "Μ" ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Διονύσης Παπαδόπουλος, καθ' όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας γίνονται συνεχείς έλεγχοι της παραγωγής παρουσία ελεγκτή του ΕΟΚ, ενώ σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα είναι υποχρεωμένοι να εξάγουν τόσο καπνό όσο εισάγουν.

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών

Παράλληλα, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Μακεδονίας και της Θράκης εμμένουν στις απόψεις τους και κατηγορούν τον υπουργό Γεωργίας, Γιώργο Ανωμερίτη, διότι παρά τις διαβεβαιώσεις του δόθηκε τελικά άδεια στην εταιρία του κ. Μηχαηλίδη για να κάνει προσμίξεις ελληνικών καπνών με άλλα, τρίτων χωρών, για την παραγωγή BLEND.

Σύμφωνα με τους συνεταιριστές, ο υπουργός που συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών κατά την επίσκεψή του στην AGROTICA, τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει τέτοια άδεια ενώ τους τόνισε πως το υπουργείο Γεωργίας στηρίζει τον ελληνικό καπνό.

Τις ίδιες δεσμεύσεις φέρεται να επανέλαβε ο κ. Ανωμερίτης και στο νομάρχη Ξάνθης όταν τον συνάντησε κατά την περιοδεία του στους νομούς της Θράκης.

Μάλιστα, ορισμένες Ενώσεις έστειλαν στον υπουργό επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες υπογραμμίζουν τις καταστρεπτικές συνέπειες, που θα έχει η απόφαση του ΕΟΚ, στον κλάδο του καπνού.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που απέστειλε η ΕΑΣ Δράμας μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: "Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το ελληνικό κράτος με τα αρμόδια όργανά του λειτουργεί εις βάρος των Ελλήνων καπνοπαραγωγών, αλλά εάν πράγματι η πληροφορία αληθεύει, τότε περιμένουμε από εσάς άμεσα να ανακαλέσετε την έγκριση του ΕΟΚ. Σ' αντίθετη περίπτωση θα πιστέψουμε ότι εσείς ήσασταν ενήμερος του προβλήματος και συμμετείχατε σ' αυτό".

Κινήσεις εκ των υστέρων;

Ο ΕΟΚ ύστερα από τις αντιδράσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου, ως "κίνηση καλής θέλησης και προκειμένου να καλύψει τα κακώς κείμενα", απέστειλε έγγραφο στις 2-2-99 σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις αλλά και στην επιχείρηση του κ. Μιχαηλίδη και ζητά τη γνώμη τους για το θέμα των προσμίξεων.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, υπάρχει νομοθετικό κενό για το ζήτημα γι' αυτό και ζητείται η γνώμη των εμπλεκομένων, προκειμένου να "υπάρξει στη συνέχεια εισήγηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για την εθνική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής".

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο ο ΕΟΚ ζητεί από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου "να αποφύγουν να αναλάβουν συμβατικές δεσμεύσεις έναντι πελατών τους για ειδική κατεργασία καπνών σε BLEND αυτό το διάστημα, δηλαδή, μέχρι τη ρύθμιση του θέματος από το υπουργείο Γεωργίας".

Τέλος, αναφορικά με το προαναφερόμενο έγγραφο ο κ. Μιχαηλίδης μιλώντας στη "Μ" είπε ότι ο ΕΟΚ θα έπρεπε να συμβουλευτεί τη νομική του υπηρεσία αλλά και τους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να ζητήσει τη γνώμη των συνεταιριστών.