Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Φωτιές στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και πολιτικό σάλο που αγγίζει κυρίως την υπουργό Παιδείας Ρουθ Κέλι, καθώς και τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, προκαλούν στη Βρετανία οι αποκαλύψεις για ύπαρξη παιδόφιλων εκπαιδευτικών. Μάλιστα, η Συντηρητική αντιπολίτευση έθεσε θέμα αποπομπής της υπουργού, κατηγορώντας την ότι αυτή ενέκρινε το διορισμό εκπαιδευτικών με βεβαρημένο παρελθόν.

Ενώπιον του κοινοβουλίου θα παρουσιαστεί την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Ρουθ Κέλι, μετά τις αποκαλύψεις ότι καταδικασμένοι παιδόφιλοι εργάζονται σε σχολεία της Βρετανίας. Η Κέλι, που έχει δεχθεί τεράστιες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε το υπουργείο της στην πρόσληψη σε σχολεία ατόμων που βαρύνονται με υποθέσεις που σχετίζονται με σεξουαλικά παραπτώματα, αναμένεται να ανακοινώσει την κατάργηση κάθε εμπλοκής του υπουργού στην επιλογή των διοριζόμενων δασκάλων και καθηγητών, και την ανάθεσή του έργου αυτού σε ειδική υπηρεσιακή επιτροπή,

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, "αυτό που εξετάζουμε είναι ο ρόλος των υπουργών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, και το κατά πόσο θα έπρεπε οι υπουργοί να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις".

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου προσέφερε την πλήρη στήριξη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στο πρόσωπο της Κέλι, αναγνώρισε τις ανησυχίες των γονέων, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία. Επιπλέον, πρόσθεσε πως η Βρετανίδα υπουργός θα παραμείνει στο πόστο της, για να επιβάλει τις σχολικές μεταρρυθμίσεις που έχει προγραμματίσει. Από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός Παιδείας Ντέιβιντ Γουίλετς ανέφερε πως είναι "τρομακτικό" το ότι η κυβέρνηση είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να πει πόσοι άνθρωποι που παρακολουθούνται για ανάλογες περιπτώσεις έχουν λάβει άδεια να διδάσκουν σε σχολεία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τέλεγκραφ" ανέφερε ότι υφυπουργός της ίδιας της Κέλι έδωσε άδεια σε καταδικασμένο παιδεραστή να εργαστεί ως δάσκαλος. Όπως τόνισε η εφημερίδα, σε δημοσίευμά της, έχει περιέλθει στην κατοχή των δημοσιογράφων της επιστολή, με την οποία το γραφείο της Κέλι δίνει στο Γουίλιαμ Γκίμπσον άδεια να εργαστεί σε σχολείο. Ο Γκίμπσον, σήμερα 59 ετών, είχε καταδικαστεί το 1980 ότι κακοποίησε σεξουαλικά ένα 15χρονο κορίτσι.

Χθες ο Γκίμπσον δήλωσε, μιλώντας στην εφημερίδα "Μπόρνμάουθ Έκο", ότι δεν είναι παιδεραστής και τόνισε πως αργότερα παντρεύτηκε το εν λόγω κορίτσι, με το οποίο απέκτησε και τρία παιδιά. "Δεν αποτελώ κανένα κίνδυνο για τα παιδιά", υποστήριξε ο 59χρονος. Πάντως, το σχολείο στο οποίο εργάζεται ανέστειλε την εργασία του, μετά την αποκάλυψη του παρελθόντος του. Ο Γκίμπσον είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο 60 λιρών για την κατηγορία άσεμνης συμπεριφοράς απέναντι σε ανήλικη. Η σχέση του με τη 15χρονη είχε αποκαλυφθεί, όταν απέστειλε λουλούδια στο σπίτι της. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Γκίμπσον δήλωσε ότι "γνωρίζω τώρα ότι αυτό που έκανα το 1980 δεν ήταν σωστό, και μετανιώνω για τις πράξεις μου, όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο απόλυτη όσο πιστεύει ο κόσμος. Ελπίζω πως η κοινωνία θα καταλήξει μια πέρα στο συμπέρασμα πως δεν έχω κακοποιήσει κανέναν".

Έπειτα από αυτήν την υπόθεση, ο Γκίμπσον παραιτήθηκε από το σχολείο όπου εργαζόταν και έκανε διάφορες δουλειές. Ωστόσο το 2000 φυλακίστηκε για δύο χρόνια για απάτη. Όταν εξέτισε την ποινή του, μετακόμισε στο Ντόρσετ και εργάστηκε και πάλι ως δάσκαλος.