Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( δεν προστεύουμε τα κητοειδή :: 3/1/2006 20:44:31) 

Δεν προστεύουμε τα κητοειδή

Η Ε.Ε. θέτει υπό επιτήρηση της χώρα μας μαζί με άλλες επτά για τις φώκιες, τις φάλαινες και τα δελφίνια

Υπό επιτήρηση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η χώρα μας, μαζί με άλλες επτά χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω μη επαρκούς παρακολούθησης και αποτελεσματικής προστασίας των πληθυσμών κητοειδών. Στα είδη που δεν προστατεύονται επαρκώς και στη χώρα μας περιλαμβάνονται οι φώκιες, οι φάλαινες και τα δελφίνια.

Η αρμόδια για το θέμα επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρεί ότι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καθιέρωσαν αρκούντως αποτελεσματικά συστήματα επιτήρησης των πληθυσμών αυτών, με αποτέλεσμα οι παραπάνω χώρες να λάβουν αρχικά μια πρώτη γραπτή προειδοποίηση για την παράβαση της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα. Η Ελλάδα και η Ιταλία λαμβάνουν μόνο σποραδικά μέτρα επιτήρησης των ειδών αυτών και στερούνται εθνικής στρατηγικής για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε., όλα τα κητοειδή αντιμετωπίζονται ως «είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος», πράγμα που σημαίνει ότι απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ευάλωτα, σπάνια ή χρειάζονται ειδική προσοχή και αυστηρή προστασία.

Με τη σχετική οδηγία επιβάλλεται στα κράτη-μέλη η υποχρέωση να ορίσουν ειδικές περιοχές διατήρησης για το ρινοδέλφινο και τη φώκαινα.

Όπως είναι γνωστό και από άλλες περιπτώσεις, η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που τα κράτη-μέλη παραβούν τις κοινοτικές οδηγίες είναι η εξής:

- Σε περίπτωση κοινοτικής παράβασης, η Επιτροπή απευθύνει στο μέλος «επίσημη προειδοποιητική επιστολή».

- Εάν το μέλος δεν απαντήσει, η Επιτροπή απευθύνει «αιτιολογημένη γνώμη».

- Σε περίπτωση που το κράτος-μέλος δεν συμμορφωθεί με τα παραπάνω και εξακολουθεί η παράβαση κοινοτικών διατάξεων, τότε το κράτος-μέλος της Ε.Ε. παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.