Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι "γυρολόγοι" του δεύτερου γύρου των εκλογών ) 

ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ

Οι "γυρολόγοι" του δεύτερου γύρου των εκλογών

Τι θα υποστηρίξουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών - Σπάνια συντάσσονται με τις επιταγές τους οι ψηφοφόροι τους κατά τον πρώτο γύρο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Μπορεί κατά την αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να υπολογίζουμε τις μέρες μέχρι την 11η Οκτωβρίου, όμως η κρίσιμη αναμέτρηση στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα γίνει την αμέσως επόμενη Κυριακή, στις 17 του μήνα, όταν θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών.

Συνακόλουθα, το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις είναι ίσως το κρισιμότερο από όλο τον προεκλογικό αγώνα για τους υποψηφίους (αλλά και για τα κόμματα που τους στηρίζουν). Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις, αυτοί οι οποίοι εκτιμούν ότι θα περάσουν στο δεύτερο γύρο φροντίζουν ώστε να μη δημιουργηθεί πόλωση με τους "μικρούς", και να ελπίζουν στην υποστήριξή τους.

Το ενδιαφέρον βέβαια και σε ό,τι αφορά τη δεύτερη Κυριακή επικεντρώνεται στο πώς θα αντιδράσουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που κατά τεκμήριο στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα προκριθούν στο δεύτερο κύκλο της εκλογικής διαδικασίας.

Αυτό που συμπεραίνει κανείς προσπαθώντας να "μεταφράσει" τις συνήθως γενικόλογου περιεχομένου δηλώσεις των αρχηγών του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ είναι ότι ειδικά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η πρόσθεση των δυνάμεών τους στο ποσοστό που θα εξασφαλίσουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Τουναντίον μάλιστα, οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι ότι και τα τρία κόμματα προσδοκούν μακροπρόθεσμα οφέλη από μια ήττα των υποψηφίων τους οποίους στηρίζει το κυβερνών κόμμα.

ΚΚΕ

Με χθεσινές δηλώσεις η γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μπορεί μεν να ανέφερε ότι δεν ισχύει το "πας μη κομμουνιστής βάρβαρος", αλλά λίγο αργότερα πρόσθεσε μια σύγχρονη μεταφορά του παλαιότερου σλόγκαν "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος".

Οι πολιτικοί αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι στις προθέσεις του ΚΚΕ είναι στους τρεις μεγάλους δήμους να προωθηθεί η λύση του λευκού ή άκυρου ψηφοδελτίου, ενώ στους υπόλοιπους δήμους και νομαρχίες της χώρας να επιλέξουν την "κατά συνείδηση" ψήφο.

ΣΥΝ

Μόλις χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του δημοτικού συνδυασμού του ΣΥΝ στον Πειραιά, αφού εκτίμησε ότι οι κινήσεις και τα σχήματα που υποστηρίζει το κόμμα του στις εκλογές θα επιτύχουν αποτελέσματα που θα συνιστούν πολιτική έκπληξη, αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των εκλογών δήλωσε κατηγορηματικά ότι η στάση των συνδυασμών που στηρίζει το κόμμα του θα καθοριστεί από τις κατά τόπους οργανώσεις του κόμματος.

Τα στελέχη του αριστερού ρεύματος του ΣΥΝ, σε δημόσια διαφοροποίησή τους υποστηρίζουν ότι το κόμμα δεν πρέπει να στηρίξει υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ στο δεύτερο γύρο. Να σημειωθεί εδώ ότι το αριστερό ρεύμα απαρτίζεται από σημαντικό αριθμό στελεχών του ΣΥΝ.

ΔΗΚΚΙ

Η σφοδρότητα με την οποία συχνότατα επιτίθεται στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολιών για τις προθέσεις του προέδρου του κόμματος για το δεύτερο γύρο των εκλογών. Χθες ο κ. Τσοβόλας σε συνέντευξη Τύπου άσκησε εκ νέου δριμεία κριτική στο "νέο ΠΑΣΟΚ", το οποίο διαχώρισε από αυτό της περιόδου '81-'89.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, αφού επετέθη κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, και προέβλεψε ότι η χώρα μας δε θα καταφέρει να επιτύχει τα κριτήρια σύγκλισης για την ΟΝΕ το 2001. Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τόνισε ότι η απόφαση του κόμματος για το δεύτερο γύρο θα ληφθεί το βράδυ της Κυριακής.