Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και των συναντήσεων του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι με την Ομάδα Επαφής, οι δύο πλευρές ετοιμάζουν πυρετωδώς τις θέσεις και την τακτική τους.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα που υιοθέτησε η σερβική διαπραγματευτική ομάδα για τις συνομιλίες, προτείνεται η δημιουργία σερβικής διοικητικής οντότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

Το σχέδιο-πρόταση αναφέρει ότι την εθνική οντότητα των Σέρβων θα αποτελούν όλοι οι δήμοι στο Κοσσυφοπέδιο, στους οποίους ο σερβικός πληθυσμός ήταν η πλειοψηφία πριν από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων το 1999. Προτείνεται επίσης η ένταξη όλων των μοναστηριών με τα εδάφη που κρατικοποιήθηκαν από το τιτοϊκό καθεστώς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο σχέδιο της διαπραγματευτικής ομάδας της Σερβίας αναφέρεται πως οι Σέρβοι πρέπει να έχουν πλήρη πολιτιστική αυτονομία, αυτονομία στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, δημοσιονομική και οικονομική αυτονομία, τοπική αστυνομία και δικαστική εξουσία.

Εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας των Αλβανών συναντήθηκαν στην Πρίστινα και εξέτασαν νέο κείμενο για την αποκέντρωση, το οποίο όμως δεν υιοθετήθηκε. Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο αποκλείει κάθε ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου και δημιουργία θυλάκων ή καντονιών στην επαρχία, ετοιμάστηκε πριν από τρεις εβδομάδες και το παρουσίασε ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λούφτι Χαζίρι.