Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να γίνει προεκλογικά στις ΗΠΑ πολιτική εκμετάλλευση του θέματος του Ιράκ εξέφρασε χθες ο πρόεδρος Μπους, μιλώντας σε συγκέντρωση βετεράνων του αμερικανικού στρατού. Την ίδια ώρα, αμερικανική μελέτη εκτιμά ότι το κόστος του πολέμου στο Ιράκ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, να καταρρίψει, δηλαδή, κάθε πρόβλεψη.

Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις χειρότερες για τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ από το 2003. Δεκαεπτά Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ περισσότεροι από 2.200 Αμερικανοί και 30.000 Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά τη χθεσινή απαγωγή της 28χρονης Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Κάρολ, απεσταλμένης της εφημερίδας "Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ". Η Κάρολ απήχθη στη δυτική Βαγδάτη από αγνώστους, οι οποίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν το συνοδό-διερμηνέα της.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ο πρόεδρος Μπους τόνισε στην ομιλία του ενώπιον των βετεράνων του αμερικανικού στρατού τη σημασία της δημοκρατίας στο Ιράκ, της ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και της ανοικοδόμησης.

Δεν έκρυψε όμως την ανησυχία του ότι το θέμα του Ιράκ θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των επικείμενων βουλευτικών και γερουσιαστικών εκλογών στις ΗΠΑ.

"Η υποστήριξη στην αποστολή μας στο Ιράκ δεν πρέπει να γίνει θέμα κομματικής αντιπαράθεσης", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην 6η κατά σειρά ομιλία του για το Ιράκ μέσα σε τρεις μήνες. Προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι το 2006 θα απαιτήσει "περισσότερες θυσίες", απέφυγε ωστόσο να αναλάβει καμία δέσμευση για μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Δύο τρισ. δολ. το κόστος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου Κολούμπια Τζόζεφ Ε. Στίγκλιτς (Νόμπελ Οικονομίας 2001) και η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Λίντα Μπάιλμς, το κόστος του πολέμου στο Ιράκ θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, να καταρρίψει δηλαδή κάθε πρόβλεψη, εφόσον περιληφθούν σε αυτό και τα έξοδα από την ισόβια ιατρική περίθαλψη 16.000 τραυματισμένων Αμερικανών στρατιωτών. Η έρευνα βασίζεται στην υπόθεση ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι το 2010, μολονότι ο αριθμός τους θα μειώνεται σταδιακά.