Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εγχειρίδιο αγορών εξ' αποστάσεως :: 3/1/2006 21:02:09) 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Εγχειρίδιο αγορών εξ' αποστάσεως

Ενημερωτικό έντυπο με πληροφορίες προς τους καταναλωτές για αγορές μέσω εντύπων, τηλεφώνου (telemarketing), Διαδικτύου κτλ. εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου. Η διανομή του εντύπου έχει ήδη αρχίσει μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολίτη σε όλη την Ελλάδα.

Το έντυπο έχει τίτλο «Συναλλαγές εξ αποστάσεως με λιγότερο κόστος» και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του και τι πρέπει να προσέχει όταν αγοράζει προϊόντα ή υπηρεσίες εξ αποστάσεως.

Παρέχει επίσης χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για τον έλεγχο της ταυτότητας και της φερεγγυότητας των προμηθευτών, για την επιλογή τρόπου πληρωμής, για την ασφαλή χρήση της πιστωτικής κάρτας στο Ίντερνετ, για τη χρήση του δικαιώματος υπαναχώρησης ή επιστροφής του προϊόντος, καθώς και για την αποφυγή παραπλανητικών προσφορών.

Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς δήλωσε ότι με βάση τις πληροφορίες αυτές ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τις εκτός καταστημάτων αγορές του με περισσότερη ασφάλεια και να διεκδικεί αποτελεσματικά τα δικαιώματά του. Για λεπτομερέστερη ενημέρωση σχετικά με τις συναλλαγές εξ αποστάσεως, για παράπονα ή καταγγελίες, συστήνεται η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής καταναλωτή 1520, καθώς και η επικοινωνία με τη γενική γραμματεία Καταναλωτή, μέσω της ιστοσελίδας www.efpolis.gr.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπαθανασίου, «η έγκυρη και συστηματική ενημέρωση για κάθε είδους συναλλαγή αποτελεί βασική προτεραιότητα, στην προσπάθειά μας να προασπίσουμε τα δικαιώματα του πολίτη - καταναλωτή και να συμβάλουμε στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών μας».