Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( απεργια των οδηγων και ιδιοκτητων ταξι στην αθηνα τη δευτερα ) 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ανοικτό το ενδεχόμενο πανελλαδικών κινητοποιήσεων στα ταξί

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνει το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής την προσεχή Δευτέρα, ενώ ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο, στη συνέχεια, ο κλάδος να προχωρήσει σε νέα απεργιακή κινητοποίηση, πανελλαδική αυτή τη φορά.

Η απεργία των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί της Αθήνας θα γίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μητρώο των ταξί στην Αττική.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε γραπτή τους ανακοίνωση, "το μητρώο με τη μορφή που έχει σήμερα είναι αναξιόπιστο, παραπλανητικό, και δεν εμφανίζει τον πραγματικό αριθμό των νόμιμων ταξί που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα και τις εκάστοτε μεταβολές στην ιδιοκτησία τους, με αποτέλεσμα να αποθρασύνονται οι αετονύχηδες και να διευκολύνονται τα παράνομα κυκλώματα να δρουν ανεξέλεγκτα".

Επίσης, με την απεργία αυτή θέλουν να συμπαρασταθούν στους συνταξιούχους του κλάδου, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν, "δικαιολογημένα αντιδρούν στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να τους επιβάλει χαράτσι, ως φόρο υπεραξίας για μεταβιβάσεις που έγιναν μέχρι και δώδεκα χρόνια πριν".

Ωστόσο, ανάλογο πρόβλημα με το μητρώο των ταξί δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης "Ο Ερμής", Πάρις Κισσάς, "υπάρχει πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στο συνδικάτο μας και στην υπηρεσία της διεύθυνσης Συγκοινωνιών, και δεν υπάρχουν προβλήματα, καθώς τα πάντα λειτουργούν υποδειγματικά".

Το νομικό πλαίσιο

Εξάλλου, την ανησυχία του σχετικά με το ότι το υπουργείο Μεταφορών δεν έχει δώσει ακόμα το υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο στη δημοσιότητα, εξέφρασε στη "Μ" ο κ. Κισσάς. Συγκεκριμένα, ο κ. Κισσάς δήλωσε: "Δυστυχώς πέρασε η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, την οποία το υπουργείο Μεταφορών είχε θέσει ως χρονικό όριο για να δώσει το νέο νομικό πλαίσιο του κλάδου στη δημοσιότητα. Εμείς έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε και να αγωνιούμε και πιστεύουμε ότι με την απεργία των συναδέλφων στην Αθήνα θα αναγκαστεί το υπουργείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του".

Μάλιστα, μετά την απεργία των Αθηνών, θα συνεδριάσει το αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον κλάδο για να παρθούν περαιτέρω αποφάσεις.

Οι ληστείες

Αναφορικά με τα κρούσματα ληστειών στους οδηγούς ταξί, ο κ. Κισσάς υπογράμμισε ότι "πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας. Εμείς περιμένουμε το νομικό πλαίσιο, για να δούμε αν υπάρχει διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν κάποιο μέσο προστασίας. Είτε διαχωριστικό τζάμι είτε κάποιο άλλο ηλεκτρονικό μέσο".

Παράλληλα, ο κ. Κισσάς σημείωσε ότι "γενικότερα η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα έτσι ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας μεταξύ των πολιτών".

ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ