Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Ο Ιούδας Ισκαριώτης δεν αποκαθίσταται

Παρά τις περί του αντιθέτου εικασίες, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν προτίθεται να αποκαταστήσει τον Ιούδα Ισκαριώτη, το όνομα του οποίου έχει γίνει συνώνυμο της προδοσίας για το δυτικό πολιτισμό.

Οι "Τάιμς" του Λονδίνου έγραψαν την περασμένη εβδομάδα πως ο ιστορικός του Βατικανού Βάλτερ Μπραντμίλερ θέλει να αποκαταστήσει τον Ιούδα με το σκεπτικό ότι με τις πράξεις του "εκπλήρωσε το ρόλο του στο σχέδιο του θεού, εφόσον ο Ιησούς έπρεπε να σταυρωθεί". Ο ίδιος ο Μπραντμίλερ όμως έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Το ενδιαφέρον της καθολικής εκκλησίας για τον Ιούδα έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες, εν αναμονή της έκδοσης, την ερχόμενη άνοιξη, του "Ευαγγελίου του Ιούδα", ενός απόκρυφου (μη αυθεντικού) κειμένου για τη ζωή του Ιησού.

Το αυθεντικό ελληνικό χειρόγραφο του ευαγγελίου του Ιούδα είχε χαθεί, όμως στην Αίγυπτο βρέθηκε μια κοπτική μετάφρασή του, η οποία σήμερα μεταφράζεται από ελβετικό ίδρυμα.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η αποκατάσταση του Ιούδα θα βοηθούσε τις σχέσεις του Βατικανού με τον ιουδαϊσμό, αφού οι αντισημίτες συχνά χρησιμοποιούν την ιστορία αυτή, για να καταδικάζουν συλλήβδην τους εβραίους. Όμως ο Μπραντμίλερ δεν συμφωνεί με αυτήν την άποψη: "Ο διάλογος μεταξύ της αγίας έδρας και των εβραίων συνεχίζεται σε άλλες βάσεις", τόνισε.

ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Έψησαν φύλαρχο για ένα χωράφι!

Η αστυνομία του Καμερούν συνέλαβε περίπου πενήντα χωρικούς με την κατηγορία ότι σκότωσαν και… έψησαν τον τοπικό φύλαρχο.

Ο φύλαρχος Σίμον Βούγκαρ Β' σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όταν επέστρεψε στο χωριό Κεντζόμ-Κέκου, ένα χρόνο μετά την εκδίωξή του από τους κατοίκους. Ο φύλαρχος είχε εξοστρακιστεί με την κατηγορία ότι πούλησε τη γη που καλλιεργούσαν οι χωρικοί σε βοσκούς της κοινότητας Φουλάνι. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν ότι με την ενέργεια αυτή έπεσε πείνα στο χωριό, όπως είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος Ζιλ Μαρσέλ Τζαγκά, υπεύθυνος για την περιοχή Μεζάμ.

Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στην περιοχή, ειδοποιημένοι από άλλους χωρικούς, βρήκαν το απανθρακωμένο σώμα του Βούγκαρ δίπλα σε ένα λάκκο που είχαν σκάψει οι δράστες για να τον θάψουν. Ο γιος του αρχηγού, που τον συνόδευε, ξυλοκοπήθηκε άσχημα και μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε τοπικό νοσοκομείο.