Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τζορτζ σόρος: ύφεση στις ηπα το 2007 :: 9/1/2006 18:19:11) 

Ο Σόρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 4,25%, θα φτάσουν στο επίπεδο των 4,75%.

"ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ" προβλέπει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής

Τζορτζ Σόρος: Ύφεση στις ΗΠΑ το 2007

Σε ύφεση ενδέχεται να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία το 2007 η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), «παρακάνοντάς» το στη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της χώρας, με συνέπεια και την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε μιλώντας σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, γνωστός για τις σοφές και αποδοτικές επενδυτικές επιλογές του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενη κατάρρευση των τιμών των ακινήτων θα συνοδευτεί από υποχώρηση του δολαρίου, ακυρώνοντας την προσπάθεια της Fed για «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας.

Ο Σόρος μάλιστα διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 4,25%, θα φτάσουν στο επίπεδο των 4,75%, με τη Fed να υπολογίζει αργά πότε πρέπει να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, δημιουργώντας συνθήκες ανώμαλης προσγείωσης για την οικονομία.

«Αν οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να υποχωρούν όσο τα επιτόκια μειώνονται, η προσγείωση θα είναι ανώμαλη», ανέφερε ο Σόρος, εξηγώντας ότι γι' αυτόν το λόγο εκτιμά πως η ύφεση θα συμβεί το 2007 και όχι το 2006.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αυξήσεις των επιτοκίων σε όλες τις συναντήσεις της από τον Ιούνιο του 2004, όμως τελευταία άφησε να εννοηθεί πως ο κύκλος της σκλήρυνσης βρίσκεται κοντά στο κλείσιμό του. Παρόλο που οι οικονομίες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία ανακάμπτουν μπορεί να μην είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο μιας αμερικανικής ύφεσης, τόνισε ο Σόρος, προσθέτοντας πως η ιαπωνική οικονομία ενδέχεται να επιβραδυνθεί αν επιβραδυνθεί και η κινεζική οικονομία.

«Η Ευρώπη αναπτύσσεται σχετικά καλά, αλλά μια ανώμαλη προσγείωση στις ΗΠΑ θα συνδεθεί με πτώση του δολαρίου, που θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία», εξήγησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Δυναμική η ανάπτυξη το 2006

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των δέκα πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου ανέφεραν χθες πως η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με δυναμικούς ρυθμούς και ενδέχεται ακόμη και να τους επιταχύνει το 2006, καθώς οι εταιρείες δρομολογούν νέες επενδύσεις.

Η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών απέτυχε να περιορίσει την οικονομική παραγωγή, οι προοπτικές του εμπορίου βελτιώνονται και οι κεντρικές τράπεζες κρατούν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Η παγκόσμια οικονομία αποδείχθηκε πολύ ανθεκτική στα μάτια των κυβερνήσεων και ιδιαίτερα ανθεκτική στην άνοδο των ενεργειακών τιμών», ανέφερε ο Τρισέ μετά τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών των δέκα πλουσιότερων χωρών, στην οποία προήδρευσε.

«Υπάρχει μια γενική επιβεβαίωση μεταξύ των συναδέλφων μου ότι η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει σε ένα ρυθμό που είναι δυναμικός, ενώ δεν αποκλείεται να είναι λίγο υψηλότερη το 2006 σε σχέση με το 2005», τόνισε.