Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η μνήμη των Ελλήνων εβραίων, που εξοντώθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, τιμήθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, η οποία έγινε χθες στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο με ευθύνη του δήμου Θεσσαλονίκης έχει μεταφερθεί από τη συμβολή των οδών Α. Παπαναστασίου και Κ. Καραμανλή στην πλατεία Ελευθερίας.

Σε 62.573 ανέρχονται οι Έλληνες εβραίοι που εξοντώθηκαν. Από αυτούς οι 10.000 ήταν μαθητές από τη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας και σε αυτούς είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης, που οργάνωσαν η νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Αμερικανικό Κολλέγιο "Ανατόλια".

Στην αρχή της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ θυμήθηκε την 11η Ιουλίου 1942, ημέρα Σάββατο, που οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στην πλατεία Ελευθερίας τους άνδρες εβραίους, με το πρόσχημα να γραφούν σε καταλόγους εργασίας. Αφού τους ταπείνωσαν με διάφορους τρόπους, έστειλαν 9.000 σε καταναγκαστικά έργα. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους οι Γερμανοί κατακτητές βεβήλωσαν και κατέστρεψαν το εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης και στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο με εβραίους για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέσα σε πέντε μήνες η Θεσσαλονίκη έχασε το 25% του πληθυσμού της.

Ο κ. Σαλτιέλ τόνισε ότι πρέπει να καταδικαστούν όσοι αμφισβητούν το Ολοκαταύτωμα των 6.000.000 εβραίων σε όλη την Ευρώπη και καλλιεργούν σήμερα στους νέους ρατσιστικές αντιλήψεις. Σε ό,τι αφορά τη νέα θέση του μνημείου στη Θεσσαλονίκη παρατήρησε ότι αυτός είναι ο φυσικός του χώρος, καθώς είναι ιερός, είναι ο τόπος που συγκέντρωναν τα γερμανικά στρατεύματα τους εβραίους πριν τους στείλουν για καταναγκαστικά έργα.

Καταδίκασαν τη φρίκη

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση καταδικάζει το ρατσισμό και τον άκρατο εθνικισμό. Ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ αυτό το έγκλημα και ότι σήμερα η Θεσσαλονίκη θυμάται, θρηνεί και τιμά τους πολίτες της, Έλληνες εβραίους που χάθηκαν άδικα.

Στην εκδήλωση αναγνώστηκε μήνυμα εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Δήμητρα Πάπας, απηύθυνε χαιρετισμό του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις. Ο κ. Ρις έκανε αναφορά κυρίως στα νέα παιδιά που εξοντώθηκαν τότε. Σημείωσε ότι κάποια από αυτά ήταν μαθητές του Αμερικανικού Κολλεγίου "Ανατόλια", το οποίο έχει υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία έδρας Εβραιοελληνικών σπουδών στη μνήμη τους.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης, ο πρέσβης της Γερμανίας, οι πρόξενοι των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ισπανίας, ο νομάρχης, δήμαρχοι, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Ηλίας Πέτσας, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Γιώργος Αντραβίζος και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αδάμ Ρεγκούζας, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γιάννης Μαγκριώτης, Ασημίνα Ξηροτύρη, ο πρόεδρος του Κολλεγίου "Ανατόλια", Ρίτσαρντ Τζάκσον, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.