Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πότε χορηγείται το επίδομα απευθείας στον ίδιο τον φοιτητή :: 2/1/2006 17:32:58) 

Πότε χορηγείται το επίδομα απευθείας στον ίδιο τον φοιτητή

Κατά κανόνα, το επίδομα χορηγείται στο πρόσωπο το οποίο θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 Ν.2238/1994. Κατ' εξαίρεση δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

Είναι ορφανός από τους δύο γονείς.

Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή, προσκομίζονται τα δικαιολογητικά της αλλοδαπής (επίσημα μεταφρασμένα με ευθύνη του δικαιούχου), λαμβάνεται υπόψη η κατοικία της αλλοδαπής, τα εισοδήματα της αλλοδαπής αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα τα οποία δηλώνονται στην Ελλάδα, και το επίδομα χορηγείται από τη ΔΟΥ διαμονής του φοιτητή, όπως θα προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Είναι άνω των 25 ετών.

Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 61 του Ν.2238/1994 και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου νόμου. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που η σύζυγος είναι φοιτήτρια, εφόσον έχει δικά της εισοδήματα και συντρέχουν και οι άλλες προϋποθέσεις, δικαιούχος είναι η ίδια.

Τέλος, οι Κύπριοι, καθώς και οι προερχόμενοι από τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. φοιτητές ή σπουδαστές δικαιούνται να λαμβάνουν το επίδομα ανεξαρτήτως από τον τρόπο εισαγωγής τους, εάν και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για τη χορήγησή του. Δεν υπάρχει καταληκτική ηλικία δικαιούχου για τη χορήγηση του επιδόματος, αρκεί να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.