Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πιθανή ύπαρξη μυστικών φυλακών υπονομεύει τη διεύρυνση της ε.ε :: 16/1/2006 21:08:47) 

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:

Πιθανή ύπαρξη μυστικών φυλακών υπονομεύει τη διεύρυνση της Ε.Ε

Βόμβα στα θεμέλια της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει η επαλήθευση των εικασιών περί της ύπαρξης μυστικών φυλακών της CIA και άλλων υπηρεσιών στο έδαφος κρατών μελών της. Αυτό προκύπτει μέσα από το περιεχόμενο της απάντησης του αρμοδίου επιτρόπου κ. Φρατίνι σε κοινή ερώτηση Αριστερών και Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Σταύρος Λαμπρινίδης, για την ύπαρξη μυστικών φυλακών και κρατουμένων φαντασμάτων σε κοινοτικό έδαφος. "Αν οι φήμες για τα μυστικά κέντρα κράτησης αποδειχθούν αληθινές, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή παραβίαση των αρχών επί των οποίων στηρίζεται η Ε.Ε., βάσει των όρων που προβλέπονται στο άρθρο 7 της συνθήκης για την Ε.Ε. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, όπως καθορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ε.Ε. βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, αρχές οι οποίες είναι κοινές στα κράτη μέλη", τονίζεται χαρακτηριστικά στην απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα ασφάλειας.

Όσον αφορά το κατά πόσο ευσταθούν αυτές οι φήμες, ο κ. Φρατίνι σημειώνει στην απάντηση του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες και παράλληλα καλεί τα κράτη μέλη και τις υπό προσχώρηση χώρες να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να διαπιστώσουν την αξιοπιστία των καταγγελιών και των αποκαλύψεων στον ευρωπαϊκό Τύπο για την ύπαρξη μυστικών κέντρων κράτησης.

Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό το ευρωκοινοβούλιο πήρε στις 15 Δεκεμβρίου απόφαση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση.