Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Με το φιλόδοξο στόχο να δώσει «νέα ώθηση» στην υπόθεση της Ευρώπης, η Αυστρία παρέλαβε χθες από τη Βρετανία τη σκυτάλη της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θα ασκήσει για το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Όπως τόνισε η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ, η Βιέννη θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα σημαντικά θέματα της καθημερινότητας των Αυστριακών και των Ευρωπαίων, δηλαδή την ανεργία και την ανάπτυξη, τη διασφάλιση και την περαιτέρω εξέλιξη του ειδικού ευρωπαϊκού πρότυπου ζωής και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ευρωπαϊκή υπόθεση.

Στις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας θα βρεθούν η συγκεκριμένη εφαρμογή του προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα, ο προβληματισμός για τη γεωργία, η εξωτερική πολιτική, τα ζητήματα χρηματοδότησης. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συζήτηση για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, της οποίας η αξιολόγηση θα γίνει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 15 και 16 Ιουνίου, ενώ κορυφαία στιγμή θεωρείται και η προγραμματιζόμενη για το Μάιο ή Ιούνιο συνάντηση κορυφής Ε.Ε. και ΗΠΑ.