Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αναπάντητες παραμένουν διαδοχικές επιστολές της Ένωσης Ελλήνων Χειρουργών Στόματος προς το υπουργείο Υγείας, με τις οποίες ζητείται "να σταματήσουν οι πειραματισμοί και να νομοθετηθεί και στη χώρα μας η οδοντιατρική ειδικότητα της στοματικής χειρουργικής σε ένα πλαίσιο απαλλαγμένο από σκόπιμες στρεβλώσεις που θα ρυθμίζει συνολικά και οριστικά θέματα τα οποία άπτονται της άσκησης των γνωστικών αντικειμένων της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής".

Η Ένωση Χειρούργων Στόματος επικαλείται κοινοτική οδηγία με βάση την οποία στις έντεκα χώρες της Ε.Ε. των "25" συνυπάρχουν η ιατρική ειδικότητα της γναθοπροσωπικής - στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής και η οδοντιατρική ειδικότητα της στοματικής χειρουργικής.

Η Ελλάδα, παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν έχει εναρμονισθεί με ό,τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ειδικότερα, η Ένωση Χειρουργών Στόματος αναφέρεται στο σχετικό νόμο του 2003, παραθέτοντας σειρά ερωτημάτων όπως:

Ο νόμος αναφέρει ότι "η εκπαίδευση για τη στοματική και γναθοπροσωπική χειρουργική αρχίζει μετά τη λήψη των πτυχίων ιατρικής ή οδοντιατρικής": Είναι δυνατόν κάποιος χωρίς να είναι κάτοχος του πτυχίου της ιατρικής να εισέρχεται στη διαδικασία απόκτησης μίας ειδικότητας της ιατρικής επιστήμης; Ή είναι δυνατόν κάποιος χωρίς να είναι πτυχιούχος της οδοντιατρικής να εκπαιδευθεί σε ειδικότητα της οδοντιατρικής;".

Επίσης στο νόμο αναφέρεται ότι "όσοι οδοντίατροι κατείχαν την ειδικότητα του γναθοχειρουργού λαμβάνουν την (και ιατρική πλέον) ειδικότητα της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής είτε κατέχουν το πτυχίο της ιατρικής είτε όχι". Είναι δυνατόν, αναφέρεται στην επιστολή, να απονέμεται διά νόμου μια ειδικότητα της ιατρικής σε κάποιον που δεν είναι κάτοχος του πτυχίου της ιατρικής (!).