Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( η εκκλησία στηρίζεται από... τη μεσαία τάξη :: 22/1/2006 21:32:19) 

Η εκκλησία στηρίζεται από… τη μεσαία τάξη

"Οι έχοντες πολλά χρήματα δυσκόλως εισελεύσονται εις την βασιλείαν των ουρανών", είπε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

"Η εκκλησία και η πίστη μας είναι τα μεγάλα δωρήματα του Θεού στη ζωή μας, κάτι το οποίο οι άνθρωποι της πίστης το αναγνωρίζουμε και το βιώνουμε καθημερινά".

Αυτό υπογράμμισε χθες, μεταξύ άλλων, ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως των Αθηνών.

Ο κ. Χριστόδουλος τόνισε πως η βασιλεία των ουρανών δύσκολα κερδίζεται από τους πλουσίους και πως η εκκλησία στηρίζεται κυρίως από τα μεσαία στρώματα. Όπως ανέφερε, "συνήθως, όπως είπε και ο Κύριος μας, οι έχοντες τα πολλά χρήματα δυσκόλως εισελεύσονται εις την βασιλείαν των ουρανών. Οι έχοντες τους πλούτους ασχολούνται με το πώς θα τους διαφυλάξουν, ενώ ο άλλος κόσμος, η μέση αστική και εμπορική τάξη, αυτοί οι εργαζόμενοι καθημερινά με τον ιδρώτα τους άνθρωποι και την εκκλησία αγαπούν και τα έργα της υποστηρίζουν".

Στη συνέχεια τόνισε πως "ο άνθρωπος που δεν πιστεύει είναι δυστυχισμένος και προσπαθεί με τις δυνάμεις του να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της ζωής", διευκρινίζοντας πως "η ζωή μας είναι γεμάτη από κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, επαγγελματικής αποκατάστασης, βίας, τρομοκρατίας, ναρκωτικών, AIDS, όλων αυτών των περιπτώσεων κατά τις οποίες η εικόνα του Θεού, δηλαδή ο άνθρωπος, εξευτελίζεται".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η εκκλησία μάς διδάσκει ότι δεν πρέπει ούτε αλαζόνες να είμαστε ούτε υπερήφανοι, αλλά αντίθετα να αναγνωρίζουμε τα λάθη και τα σφάλματά μας".

Αναφερόμενος σε όσους υποστηρίζουν πως η "εκκλησία είναι κάτι ξεπερασμένο", υποστήριξε το αντίθετο, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο υπάρχει μόνο "στα μυαλά εκείνων, οι οποίοι δεν έχουν εμπειρίες, γιατί η εκκλησία δεν είναι μία θεωρία αλλά εμπειρία".

Ακολούθως ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας τέλεσε τα εγκαίνια του δημαρχιακού μεγάρου Ηλιουπόλεως, σχολιάζοντας μάλιστα το γεγονός ότι στις νέες εγκαταστάσεις έχει προβλεφθεί και χώρος για την αντιπολίτευση.

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης

Στην πολιτική αναφέρθηκε χθες ο παναγιότατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, με αφορμή την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, στην οποία γραμματείς και φαρισαίοι απέδιδαν στο Χριστό πολιτικά κίνητρα και φιλοδοξίες, ώστε να γίνει ήρωας και απελευθερωτής του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Άνθιμος παραλλήλισε γεγονότα και καταστάσεις με δεδομένο ότι ο Χριστός είναι ο σωτήρας και αιώνιος διδάσκαλος της πίστεως, καθώς και το καθετί που γίνεται στο όνομα του είναι για τον ίδιο τον άνθρωπο στην παρούσα αλλά και στη μέλλουσα ζωή.

Δ.Σ. ΠΡΑΜΠΡΟΜΗΣ