Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΕΜΙΛ ΛΑΧΟΥΝΤ

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, στρατηγός Εμίλ Λαχούντ, διασφάλισε χθες ότι θα είναι σε λίγες μέρες ο νέος πρόεδρος της χώρας με τις ευλογίες του ηγέτη της Συρίας, Χαφέζ Αλ Άσαντ. Η επιλογή του 62χρονου στρατιωτικού όπως αποκαλύπτει ο χθεσινός Τύπος της Βηρυτού, οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας κατά τη συνάντηση που είχαν στη Δαμασκό, ο Άσαντ και ο απερχόμενος πρόεδρος του Λιβάνου Ελίας Χράουι, η θητεία του οποίου λήγει στις 23 Νοεμβρίου. Ο στρατηγός Λαχούντ θα είναι ο 10ος πρόεδρος του Λιβάνου από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1943, και ο πρώτος που εκλέγεται σε περίοδο ειρήνης μετά τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 1975.

Ο Λαχούντ θεωρείται ότι θα εγγυηθεί τη συνέχεια της θητείας Χράουι, του οποίου άλλωστε είναι στενός φίλος, γεγονός που ανακούφισε τον οικονομικό κόσμο της χώρας. Η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει τυπικά από το κοινοβούλιο του Λιβάνου που θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση κατά πάσα πιθανότητα στις 14 Οκτωβρίου.

Οι 128 Λιβανέζοι βουλευτές, εκ των οποίων οι μισοί είναι χριστιανοί και οι άλλοι μισοί μουσουλμάνοι, αναμένεται να επικυρώσουν χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις την εκλογή του νέου προέδρου, εφόσον μάλιστα αυτή είναι και η επιθυμία του "μεγάλου εκλέκτορα", όπως ειρωνικά αποκαλούν στο Λίβανο τον πρόεδρο Άσαντ. Ο νέος πρόεδρος είναι από τις γνωστές προσωπικότητες του δημόσιου βίου της χώρας αφού ηγείται των ενόπλων δυνάμεων από το 1989, ενώ από την περασμένη άνοιξη η προεδροποίησή του αποτελούσε κοινό μυστικό ιδίως μετά τους δημοσίους επαίνους που διατύπωσε προς τον Λιβανέζο στρατηγό ο πανίσχυρος υπουργός Άμυνας της Συρίας, στρατηγός Μουσταφά Τλας. Ο νέος πρόεδρος είναι χριστιανός, όπως προβλέπει άλλωστε η σιωπηρή συμφωνία που συνήψαν οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας το 1943, όταν τερματίσθηκε η 25ετής γαλλική εντολή. Βάσει της συμφωνίας αυτής, ο εκάστοτε πρόεδρος είναι χριστιανός, ο πρωθυπουργός, μουσουλμάνος σουνίτης και ο πρόεδρος της βουλής, μουσουλμάνος σιίτης.