Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μαργκαρετ θατσερ ) 

ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ

"Όταν σας κοιτά στα μάτια, είναι σα να βρίσκεστε μπροστά σε δύο πυραύλους Έξοσετ, έτοιμους να εκτοξευτούν!" δήλωσε πρόσφατα για τη Μάργκαρετ Θάτσερ ο ζωγράφος και θαυμαστής της, Τζέιμς Γκίλικ. Στόχος των… "Έξοσετ" είναι αυτές τις μέρες ο Τόνι Μπλερ, και αιτία, η αγάπη της για τον Πινοτσέτ.

Επί μέρες, συνεργάτες της διεμήνυαν προς πάσα κατεύθυνση ότι ο πρώην δικτάτορας της Χιλής είναι στενός φίλος και τακτικός συνδαιτυμόνας της. Χθες, η "σιδηρά κυρία" με προσωπική επιστολή της στους "Τάιμς του Λονδίνου" τάχθηκε και επισήμως στο πλευρό του Αουγκούστο Πινοτσέτ, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στην κυβέρνηση Μπλερ.

Κύριο επιχείρημα της Θάτσερ, για την "άμεση απελευθέρωση" του πρώην δικτάτορα, είναι η υπέρ της Βρετανίας στάση του, το 1982, κατά τον πόλεμο με την Αργεντινή για τα νησιά Φόκλαντς. "Θα ήταν σκανδαλώδες να τασσόμεθα υπέρ της συμφιλίωσης με τους εκπροσώπους των πρώην αντιπάλων μας και να θέτουμε υπό κράτηση αυτόν που έκανε τόσα για να σωθούν ζωές Βρετανών". Με τη δήλωση αυτή, η Μάργκαρετ Θάτσερ ασκεί έμμεση κριτική στην επαναπροσέγγιση Λονδίνου-Μπουένος Άιρες, η οποία θα επισφραγισθεί με την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σε πέντε μέρες ο πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ. Επί πλέον, "η σύλληψη του στρατηγού Πινοτσέτ, με την αναταραχή που προκάλεσε στη Χιλή, θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στη χώρα αυτή. (…) Πρέπει να δοθεί στο στρατηγό Πινοτσέτ η δυνατότητα να επιστρέψει στη χώρα του αμέσως" καταλήγει σε αυστηρό τόνο η Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία μέσω συνεργατών της κατηγορεί τον Τόνι Μπλερ "για επιλεκτική ευαισθησία", διώκοντας μόνο δικτάτορες της δεξιάς και "γλείφοντας τις μπότες των αριστερών δικτατόρων, όπως έπραξε πρόσφατα στην Κίνα".

Εκτός από τη μακροχρόνια προσωπική φιλία και… το τσάι το οποίο πίνουν κάθε φορά που ο Πινοτσέτ επισκέπτεται το Λονδίνο, κοινά στοιχεία τα οποία συνδέουν τους δύο πρώην ηγέτες είναι ο αμοιβαίος θαυμασμός, ο σφοδρός αντικομμουνισμός και η προσήλωση στις αξίες του άκρατου φιλελευθερισμού στην οικονομία.