Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ηγέτης του κόμματος των Πράσινων άρχισε ήδη μαραθώνιο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να εξηγήσει, ή -κατά περίπτωση- να καθησυχάσει, τους συνομιλητές του για τους κύριους άξονες της νέας γερμανικής διπλωματίας.

Αν και είναι πρόωρο να κάνει κανείς λόγο για το στιλ Γιόσκα Φίσερ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών επιλέγοντας ως πρώτο προορισμό του το Παρίσι, επιβεβαίωσε, συμβολικά, ότι παραμένει πρώτη προτεραιότητά του η συνέχιση της στενής συνεργασίας Βόννης-Παρισίων.

Με την επίσκεψή του αυτή διασκέδασε τις ανησυχίες των Γάλλων ότι ο νέος καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, "φλερτάρει" κυρίως το Λονδίνο, δεδομένου μάλιστα ότι με το "ρεαλιστή" Τόνι Μπλερ αισθάνεται πιο άνετα απ' ό,τι με τον "αριστερότερο" Λιονέλ Ζοσπέν. Άλλωστε, ο νέος καγκελάριος επέλεξε να επισκεφθεί το Λονδίνο στην πρώτη έξοδό του, αμέσως μετά τις εκλογές τις 27ης Σεπτεμβρίου. Σε μία εμφανή προσπάθεια τήρησης ισορροπιών, ο Φίσερ από το Παρίσι πήγε προχθές το βράδυ στο Λονδίνο, και χθες στη Βαρσοβία.

"Η συνέχεια στην εξωτερική πολιτική είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί απαντά στις συλλογικές ανησυχίες των γειτόνων της Γερμανίας, από την οποία δύο φορές μέσα σε έναν αιώνα ξεκίνησαν παγκόσμιοι πόλεμοι", τόνισε ο Γιόσκα Φίσερ, επισημαίνοντας "την εντυπωσιακή συναίνεση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής" στην πατρίδα του.

Η εξουσία ώθησε τους Πράσινους να εγκαταλείψουν ή να μετριάσουν παλαιότερες απόψεις τους, όπως η στάση τους κατά του ΝΑΤΟ, ή η άρνησή τους στην αποστολή γερμανικών στρατευμάτων σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Επιπλέον, ο αντικομφορμιστής Γιόσκα Φίσερ "υποχρεώθηκε" να φορέσει γραβάτα και να συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των ανά τον κόσμο "κατεστημένων". Διατηρώντας, ωστόσο, τις ευαισθησίες του, έσπευσε να τονίσει στη γαλλική "Μοντ", ότι "είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία όλοι οι δημοκράτες όλων των χωρών που διώκονται για τα φρονήματά τους", ενώ "στόχος της γερμανικής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 1999 θα είναι η ενίσχυση της πολιτιστικής διάστασης της ευρωπαϊκής συνεργασίας".