Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( βαλτερ βελτρονι ) 

ΒΑΛΤΕΡ ΒΕΛΤΡΟΝΙ

Ο Βάλτερ Βελτρόνι, υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Πρόντι, είναι από χθες ο νέος πρόεδρος των "Δημοκρατών της Αριστεράς", διαδεχόμενος τον Μάσιμο Ντ' Αλέμα που ανέλαβε πρωθυπουργός. Οι "Δημοκράτες της Αριστεράς" αποτελούν μετεξέλιξη του μεγαλύτερου τμήματος του πάλαι ποτέ Κομμουνιστικού Κόμματος, και σήμερα είναι η ραχοκοκαλιά του συνασπισμού της Ελιάς. Η εκλογή του 43χρονου Βελτρόνι δεν υπήρξε έκπληξη για κανέναν, αφού ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που διεκδίκησε την ψήφο των 1.800 εκπροσώπων του κόμματος, οι οποίοι συνήλθαν χθες στη Ρώμη.

Επί πλέον, ο θεωρούμενος και ως το ανερχόμενο αστέρι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είχε την υποστήριξη όλων των τάσεων του κόμματος. Σύνθημα και στόχος του Βελτρόνι είναι "μια αριστερά ανοικτή και σύγχρονη". Τόσο ανοικτή που μεταξύ των κομμάτων τα οποία προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της χθεσινής συνόδου, ήταν και η "μετα-φασιστική" "Εθνική Συμμαχία" του Τζανφράνκο Φίνι.

Ο απερχόμενος ηγέτης του κόμματος, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, υποδεχόμενος το διάδοχό του, έκανε σύντομο απολογισμό των δύο χρόνων που το κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. Στα θετικά προσμετρώνται, όπως είπε, η ενσωμάτωση του κόμματος στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό σοσιαλισμό. Στα αρνητικά, η απόσταση που διαπιστώνεται ότι παίρνει από την κοινωνία. "Το κόμμα έχει τεράστιο κεφάλι και αδύναμο σώμα", τόνισε ο Ντ' Αλέμα.

Στόχος του Βελτρόνι θα είναι να… "παχύνει" το σώμα, ώστε να ξαναγίνει κεντρικός πρωταγωνιστής στις διεργασίες της κοινωνίας. Καλλιεργώντας ένα στιλ λιγότερο "αριστερό" από τους προκατόχους του, ο Βάλτερ Βελτρόνι, που έχει καλές σχέσεις με τους κύκλους των καθολικών της αριστεράς, δε δίστασε να πλέξει το εγκώμιο του πάπα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την εκλογή του.

Παράλληλα, κέρδισε το προσωνύμιο "ο Αμερικάνος", λόγω του θαυμασμού τον οποίο τρέφει προς το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ, το οποίο θεωρεί ως την "αμερικανική εκδοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας". Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε ότι ο Ρομάνο Πρόντι, προσωπικός φίλος του Βελτρόνι, προτίμησε να μην παραστεί στη σύνοδο, αρκούμενος στην τηλεφωνική έκφραση των συγχαρητηρίων, γεγονός που σχολιάσθηκε ευρύτατα.