Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι τρεις νέοι σύμμαχοι ) 

Οι τρεις νέοι σύμμαχοι

"Πρόκειται για την πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία μας. Οι κοινές προσπάθειές μας οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία. Εισερχόμαστε στο ΝΑΤΟ, επιστρέφουμε στο μέρος που είναι το κανονικό σπίτι μας", είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, όταν τον περασμένο μήνα κύρωσε το νόμο, με τον οποίο το πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Για την πολιτική ηγεσία της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, η ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει διπλή σημασία. Από τη μία πλευρά επισημοποιεί με τον πιο σαφή τρόπο την επιστροφή των τριών κρατών στην ευρωπαϊκή πολιτική και πολιτιστική παράδοση, από την οποία θεωρούν ότι είχαν αποκοπεί κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Από την άλλη, η είσοδος στο ΝΑΤΟ δίνει στα τρία νέα μέλη τις εγγυήσεις εκείνες, που επίμονα ζητούσαν, όσον αφορά την ασφάλειά τους σε ένα εξαιρετικά ασταθές μεταψυχροπολεμικό διεθνές περιβάλλον.

Η στρατηγική θέση των τριών κρατών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία έφερε πολλές φορές τους τελευταίους δύο αιώνες ξένους στρατούς να παρελαύνουν στους δρόμους της Πράγας, της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας. "Έπειτα από αιώνες δραματικών εξελίξεων στην ιστορία του έθνους μας, η ασφάλειά του είναι τώρα οριστικά, σίγουρα και αποτελεσματικά εγγυημένη, καθώς η χώρα μας γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι ολόκληρου του ευρωαμερικανικού κόσμου", σημείωνε προ μηνός ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Γιάνος Μαρτόνι, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής: "Η Ουγγαρία θα μπορέσει να συμβάλει στην προστασία των κοινών αξιών, συμφερόντων και στόχων της συμμαχίας".

Μόλις πριν από δέκα χρόνια ο Χάβελ ήταν στις φυλακές του κομμουνιστικού καθεστώτος, κατηγορούμενος για ανατρεπτική δράση. Την ίδια περίοδο οι ένοπλες δυνάμεις των κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας είχαν τους πυραύλους τους στραμμένους προς τη δύση. Ώσπου το 1989 η θεωρία του ντόμινο, που περιέγραφε τη ραγδαία εξάπλωση του κομμουνισμού από χώρα σε χώρα έγινε πραγματικότητα, αλλά αντίστροφα. Τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ανατρέπονταν με, κατά κανόνα, ειρηνικές επαναστάσεις. Τον Ιούλιο του 1991 ο Χάβελ ανακοίνωνε από το Κάστρο της Πράγας ότι το Σύμφωνο της Βαρσοβίας περνούσε και επισήμως στην ιστορία και μόλις τρεις μήνες αργότερα τα κράτη της περιοχής ξεκινούσαν την προσπάθειά τους να ενταχθούν στη μέχρι πρότινος εχθρική Βορειοατλαντική Συμμαχία. Μια προσπάθεια, που ολοκληρώθηκε χθες, με την επίσημη τελετή υποδοχής των τριών νέων μελών, που πραγματοποιήθηκε στο Ιντιπέντενς του Μισούρι, γενέτειρα του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Χάρι Τρούμαν, επί προεδρίας του οποίου είχε ιδρυθεί προ 50 ετών η Συμμαχία.