Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καταστροφικές πυρκαγιές ) 

ΗΠΑ - ΙΤΑΛΙΑ

Καταστροφικές πυρκαγιές

Εκκενώνονται πόλεις, ενώ οι φλόγες έχουν κάψει εκατομμύρια στρέμματα γης από την 1η Ιουνίου στη Φλόριντα

Χιλιάδες πυροσβέστες αγωνίζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, που πλήττουν την πολιτεία της Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την 1η Ιουνίου, οπότε και ξέσπασαν οι πυρκαγιές, έχουν αποτεφρωθεί 2.600.000 στρέμματα γης. Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, 225 χιλιόμετρα της εθνικής οδού έχουν κλείσει και δεκάδες κτίρια έχουν καταστραφεί.

Όλοι οι κάτοικοι της Παραλίας του Όρμοντ και οι περισσότεροι της Παραλίας της Ντεϊτόνα πήραν χθες εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αφού η φωτιά είχε κατακάψει από το προηγούμενο βράδυ την περιοχή και την εθνική οδό 1. Στην επαρχία Μπρέβαρντ, δυτικά του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, τα μέτωπα είχαν μήκος από 24 ως 32 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να εκκενωθούν και οι πόλεις Σκότμουρ και Μιμς.

Σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχουν αναφερθεί θύματα. "Φοβόμαστε όμως ότι μπορεί να ανακαλύψουμε πτώματα όταν κάποιες από τις εστίες σβήσουν", είπε ο Τζεφ Ντόουνς της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Παραλίας Όρμοντ. Τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί στην επαρχία Μπρέβαρντ, ένας εκ των οποίων με σοβαρά εγκαύματα.

"Κοιτώ προς την Παραλία Όρμοντ και το μόνο που βλέπω στον ορίζοντα είναι φωτιά", είπε ο Μπιλ Γουάιτ, κάτοικος της Ντεϊτόνα. "Οι φλόγες αναπηδούν από παντού: από τα δέντρα, τα κτίρια", συμπλήρωσε. Οι φωτιές απέχουν 40 χιλιόμετρα από το Ορλάντο και τη Ντίσνεϊ Γουέρλντ, το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Οι υπεύθυνοι όμως είπαν ότι το μεγάλο πάρκο απειλείται μόνο από τον καπνό που έρχεται από τις γύρω περιοχές. Από τα τέλη του Μάη, περίπου 1.600 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην πολιτεία, με κυριότερη αιτία τους κεραυνούς.

Πυρκαγιές και στην Ιταλία

Περίπου 30.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές που κατακαίουν την περιοχή Νουόρο της Σαρδηνίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτιμά η πυροσβεστική υπηρεσία, οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς. Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στην Καλαβρία καθώς και στο νησάκι Παντελερία, νοτίως της Σικελίας. Η κεντρική και νότια Ιταλία πλήττεται από κύμα καύσωνα, ενώ στη Σικελία το θερμόμετρο άγγιξε τους 40 βαθμούς. Την ίδια ώρα το βόρειο τμήμα της χώρας πλήττεται από καταιγίδες.