Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ρεκόρ τροπολογιών σε νομοσχέδιο για το υπουργείο ανάπτυξης ) 

Ρεκόρ τροπολογιών σε νομοσχέδιο για το υπουργείο Ανάπτυξης

Ο απίστευτος αριθμός των τροπολογιών που συνόδευσε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης επιβεβαιώνει την ήδη υπάρχουσα υπόνοια ότι αρκετές φορές ο στόχος των αντιπροσώπων του έθνους δεν είναι η βελτίωση των υπαρχόντων σχεδίων νόμων αλλά η αποπληρωμή των πολιτικών και λοιπών τους χρεών.

Ενενήντα πέντε λοιπόν οι τροπολογίες που συνόδευσαν το νομοσχέδιο που εισήχθη προς συζήτηση χθες στη Βουλή, τρεις μόνο εκ των οποίων ήταν υπουργικές, ενώ εξήντα υπογράφονται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεκαέξι από την ΝΔ, δώδεκα από τον ΣΥΝ και τέσσερις είναι διακομματικές. Είναι άξιο προσοχής μάλιστα το γεγονός ότι αυτές οι τροπολογίες δε χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ποικιλία. Οι πιο πολλές είναι παρεμφερείς. Αυτό που τις ξεχωρίζει είναι ότι υπογράφονται από διαφορετικό βουλευτή. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εξέφρασε ενστάσεις για αντισυνταγματικότητα σε κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Οι νομικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για το άρθρο 7 παρ. 1 και 5, το οποίο προβλέπει δυνατότητα παράτασης της ισχύος των αδειών εκμετάλλευσης των λατομείων μαρμάρου και βιομηχανικών ορυκτών μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών από την έκδοσή τους. Αμφιβάλλουν για το αν και κατά πόσο η νομολογία του ΣτΕ θα κρίνει ότι οι διατάξεις της εξεταζόμενης ρύθμισης εναρμονίζονται προς τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24.

Ο Γ. Σαλαγκούδης, εισηγητής της ΝΔ, τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία τόσο για την κατάργηση του ΙΓΜΕ όσο και για τις ρυθμίσεις τις σχετικές με τα λατομεία μαρμάρου.