Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αντιθέσεις

Την ίδια στιγμή που άρχιζε η χθεσινή συναυλία των 70 καλλιτεχνών για τον κουρδικό λαό στην πλατεία Συντάγματος, ακριβώς από πάνω, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου άρχιζε η συζήτηση της επερώτησης 14 βουλευτών της ΝΔ για τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία "ΑΓΝΟ". Και ταυτόχρονα ο Σ. Κούβελας κατέθετε ερώτηση για τον απίστευτα μακρύ χρόνο αναμονής (5 έως 8 χρόνια!) που χρειάζονται όσοι έχουν συντάξιμα από το Ταμείο Μετάλλου για να πάρουν σύνταξη.

Και οι επάνω και οι κάτω στην αρχή τράβηξαν λίγο κόσμο. Άδεια τα έδρανα στη Βουλή, μισοάδειο το Σύνταγμα από κόσμο που παρακολουθούσε τη συναυλία.

Για προσέξτε όμως διαφορά. Στη συναυλία σιγά σιγά γέμισε η πλατεία, ο κόσμος το ζούσε, ζωντάνεψαν οι γύρω χώροι. Στη Βουλή από πάνω τίποτα. Όπως άρχισε η συζήτηση (με δέκα-είκοσι άτομα συνολικά) έτσι τελείωσε, άχρωμα και άοσμα.

Έτσι είναι. Άλλο "Αγνό", άλλο Κουρδικό.

Σαν… ΕΦΕΕ

Όσες οι τάσεις, τόσες οι εκτιμήσεις, τόσα και τα αποτελέσματα…. .

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ερίζουν για τα αποτελέσματα των εκλογών του κόμματος από τις οποίες θα αναδειχθούν τα μέλη που θα μετάσχουν στο συνέδριο του Μαρτίου. Οι εκσυγχρονιστές θριαμβολογούν, οι προεδρικοί δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι και οι "Ακικοί" υποστηρίζουν ότι εξέλεξαν αριθμό συνέδρων πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που ανέμεναν.

Παράλληλα διίστανται οι απόψεις των στελεχών και για την αποχή. Οι μεν εκσυγχρονιστές λένε ότι ήταν πολύ μικρή, ενώ οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διαφωνούν….

Ούτε λίγο ούτε πολύ τα στελέχη των διαφόρων τάσεων συμπεριφέρονται ως εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων, δίνοντας ο καθένας τα δικά του αποτελέσματα και τις δικές του εκτιμήσεις.

Μάλλον… μεγάλωσαν και μυαλό δεν έβαλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί;

Το βαθύτερο κίνητρο της επιμονής του Οτσαλάν να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, που συζητείται πιο έντονα στα παρασκήνια του κυβερνώντος κόμματος, είναι η επιθυμία του να προκαλέσει ελληνοτουρκικό πόλεμο, με την πεποίθηση ότι με μια τέτοια ιστορική ευκαιρία θα μπορούσε να λυθεί το κουρδικό πρόβλημα. Με έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο να μαίνεται οι Κούρδοι της Τουρκίας θα είχαν πολύ μεγαλύτερη άνεση να ξεσηκωθούν και να απελευθερώσουν τα εδάφη του τουρκικού Κουρδιστάν. Αλλά αυτό είναι μια εκτίμηση, μια εικασία που ωστόσο λυτρώνει την κυβέρνηση η οποία χειρίσθηκε με τόσο άδοξο τρόπο τον Κούρδο ηγέτη. Φυσικά κανείς λογικός άνθρωπος δεν αμφιβάλλει πως αν εφιλοξενείτο ο Οτσαλάν στην Ελλάδα οι σχέσεις με την Άγκυρα θα επιδεινώνονταν εκρηκτικά.…

Αδιανόητο;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε χθες για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απίστευτης επιδίωξης του Οτσαλάν και αντέδρασε λέγοντας "αυτό είναι αδιανόητο". Και πρόσθεσε ότι είναι εχθροί της Ελλάδος όσοι μπορούν να σκεφθούν έτσι. Δεν θέλω να πιστέψω, συμπλήρωσε, ότι μπορεί κάποιοι να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν κάτι τέτοιο.

Το βέβαιο είναι ότι ένα τέτοιο εφιαλτικό σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς τη θέληση της Ελλάδος. Και η Ελλάδα δεν τρελάθηκε ούτε σκοπεύει..

Αλλά ο κ. Ρέππας είπε και κάτι άλλο. Ότι το Κουρδικό θα λυθεί μόνο με ειρηνικά, πολιτικά μέσα. Αν το καθεστώς της Τουρκίας ήταν γνήσια δημοκρατικό, αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό. Έλα όμως που δεν είναι.. Γι' αυτό ξεσηκώνονται τόσα χρόνια οι Κούρδοι…

Ο… ιός

Εξαιρετικά ικανοποιημένος αλλά και με έναν ενοχλητικό ιό γρίπης γύρισε από την περιοδεία του στην Κρήτη ο Κώστας Καραμανλής. Η επαφή με τον κόσμο ήταν ιδιαίτερα θερμή ενώ γενικευμένη, όπως εξομολογήθηκε στους συνεργάτες του ο αρχηγός της ΝΔ, είναι πλέον η αίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει ασφαλώς και με επιτυχία την Ελλάδα στην αυγή του 21ου αιώνα.

Όπως και κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "χόρτασε" τσικουδιές, κοψίδια και γλυκά τα οποία σημειωτέον είναι "υποχρεωτικό" για κάθε επισκέπτη να δοκιμάσει, πόσο μάλλον… Μόνο που αυτή τη φορά εκτός από τα λίγα περιττά κιλά, ίσως ο Κ. Καραμανλής έφερε μαζί του στην Αθήνα και μία αρκετά ενοχλητική ίωση, η οποία τον καθήλωσε για λίγο στο σπίτι, αναβάλλοντας για τις επόμενες ημέρες την προγραμματισμένη για χθες το πρωί συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος.

Περαστικά

Ουδέν καλόν αμιγές κακού! Το καλό είναι ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ υπεβλήθη σε σοβαρή εγχείρηση, η οποία υπήρξε απολύτως επιτυχής. Το κακό είναι ότι τώρα πρέπει να κάνει δίαιτα. Το είπε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε χθες τους δημοσιογράφους προκειμένου να ενημερώσει ότι μόλις επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. "Εκρίθη αναγκαίο ότι έπρεπε να γίνει. Την έκανα εν ψυχρώ στο Κλίβελαντ του Οχάιο, το κακό της υπόθεσης είναι ότι πρέπει να κάνω δίαιτα. Η ζωή είναι αφιερωμένη στον δημόσιο βίο και πρέπει να ξέρουν οι πολίτες την ακριβή κατάσταση της υγείας των πολιτικών", είπε ο κ. Έβερτ με ένα εγκάρδιο χαμόγελο. Ήταν βεβαίως, καταβεβλημένος και εμφανώς αδυνατισμένος. Αλλά από διάθεση για ζωή και για κομματική δουλειά, έτοιμος. Σε λίγες ημέρες, δήλωσε, θα επανέλθει δυναμικά στον πολιτικό βίο.