Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών ) 

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών

Κατά 10% μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων μαρμάρου τη χρονιά που πέρασε, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι εισαγωγές πρώτης ύλης από το εξωτερικό- Πληγή για τον κλάδο η απουσία νέων μισθώσεων, οι εγγυητικές επιστολές, αλλά και η γραφειοκρατία

Κατά 10% μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων μαρμάρου πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι εισαγωγές του προϊόντος από τα Σκόπια, την Τουρκία, καθώς και από τη Γουατεμάλα και το Ιράν. Τα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές μαρμάρου έχουν διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με τις εξαγωγές, στα 30 δισ. δρχ. περίπου (10% του συνολικού τζίρου) και τείνουν να σημειώσουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.

Αυτά επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρων Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρης Τούλης, ο οποίος ζήτησε την ανακήρυξη του μαρμάρου ως εθνικού προϊόντος. "Η κήρυξη του μαρμάρου ως εθνικού προϊόντος για τη χώρα είναι απαραίτητη. Μόνο έτσι θα έχουμε τη σωστή ανάπτυξη του κλάδου και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του στη διεθνή αγορά", υπογράμμισε ο κ. Τούλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρων Μακεδονίας - Θράκης, τα σοβαρότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος, συνοψίζονται στην απουσία νέων μισθώσεων, στην καθυστέρηση των εγγυητικών επιστολών, όπως και στην εμπλοκή των αρμοδιοτήτων στις διάφορες υπηρεσίες των νομαρχιών, που σχετίζονται με την έκδοσή τους. Μάλιστα, για απεμπλοκή στο θέμα των εγγυητικών επιστολών μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ουσιαστικά λύση, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, ακόμη και του πρωθυπουργού, Κωσταντίνου Σημίτη.

"Φαίνεται ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση των υπουργείων Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ και έτσι ο κλάδος πληρώνει την ασυνεννοησία και ξεροκεφαλιά ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων", σημείωσε ο κ. Τούλης. Ο ίδιος ζήτησε την κατάργηση των εγγυητικών επιστολών και τη θέσπιση της χρήσης του ελληνικού μαρμάρου -και όχι ισπανικού γρανίτη, όπως έγινε και για το αεροδρόμιο των Σπάτων- στις εργασίες του Ολυμπιακού χωριού, εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004, ως όρου στις κατασκευάστριες εταιρείες.

Παράλληλα, ο κ. Τούλης ανέφερε ως επίσης σημαντικό πρόβλημα του επιχειρήσεων της Μακεδονίας - Θράκης, την ένταξη των βουνών της Δράμας στο πρόγραμμα "Φύση 2000". "Σε περίπτωση που κάθε βουνό του νομού Δράμας υπαχθεί στο πρόγραμμα, θα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα είτε αυτή είναι λατομική, τουριστική, αθλητική, κτηνοτροφική, αλλά και αυτή η ελεύθερη περιήγηση θα περιορισθεί, προκειμένου να προστατευθεί το οικοσύστημα", εξήγησε ο κ. Τούλης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η λειτουργία λατομείων μαρμάρου -στην παρούσα φάση στην περιοχή του Φαλακρού λειτουργούν 23 μισθωμένα λατομεία και αρκετά ακόμη βρίσκονται σε φάση έρευνας- εξασφαλίζει την απαραίτητη πρώτη ύλη για τα εργοστάσια επεξεργασίας και είναι η βασική προϋπόθεση για την απασχόληση στην περιοχή Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης.

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Τούλη, απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός νέου νομοσχεδίου για το μάρμαρο και η βοήθεια του κράτους για την προβολή των ελληνικών προϊόντων και την ενεργοποίηση των εμπορικών ακολούθων στις παγκόσμιες αγορές.

Πάντως, ως θετική ενέργεια για τον κλάδο θεωρείται η ίδρυση Ινστιτούτου Μαρμάρου στη Δράμα, περιοχή που συγκεντρώνει πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις, τόσο λατομικές όσο και παραγωγικές.