Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( κρίσιμη ψήφος για το ευρώ στη γροιλανδία ) 

Κρίσιμη ψήφος για το ευρώ στη Γροιλανδία

Το ζήτημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης κυριάρχησε στις χθεσινές εκλογές

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, ήταν το κεντρικό ζήτημα που απασχόλησε την προεκλογική εκστρατεία στη Γροιλανδία, όπου χθες διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου τοπικού κοινοβουλίου. Όλα τα κόμματα τελικά συμφώνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να δεχθούν ως νόμισμα της Γροιλανδίας το ευρώ, εφόσον η Δανία, στην οποία ανήκει διοικητικά η Γροιλανδία, αποφασίσει να προσχωρήσει στην ΟΝΕ.

Το κοινοβούλιο αποφασίζει για όλα τα ζητήματα πλην αυτών που αφορούν αρμοδιότητες διεθνών σχέσεων, ασφάλειας, άμυνας, δικαστικής εξουσίας και νομισματικών θεμάτων τα οποία διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Δανίας, πολλές φορές από κοινού με την τοπική κυβέρνηση.

Οι 39.000 ψηφοφόροι της περιοχής των 56.000 κατοίκων, που αποτελεί μία εκλογική περιφέρεια, επέλεξαν από συνολικά 200 υποψηφίους των πολιτικών κομμάτων και συμμαχιών τα 31 μέλη του κοινοβουλίου, δίνοντας, σύμφωνα με όσα προέβλεπαν αναλυτές και δημοσκοπήσεις, πάλι την πρώτη θέση στο εκ των κυβερνώντων κομμάτων Σιουμούτ, με ποσοστό περίπου 35%, που θα αναγκαστεί όμως να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση συνασπισμού. Τα πρώτα αποτελέσματα επρόκειτο να γίνουν γνωστά τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας.

Από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το ζήτημα της αυτοδιάθεσης, της αυτονομίας ή και ανεξαρτησίας από τη Δανία. Η Γροιλανδία έγινε αποικία της Δανίας περίπου προ 250 ετών και κέρδισε περιορισμένη αυτοδιοίκηση το 1979. Από τότε το γροιλανδικό τοπικό κοινοβούλιο λάμβανε σταδιακά ευρύτερες εξουσίες και σήμερα είναι πολύ περισσότερες οι φωνές που ζητούν κυριαρχικά δικαιώματα στη Γροιλανδία. Τροχοπέδη για την έκφραση καθαρά αποσχιστικών θέσεων αποτελεί η οικονομία του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου, που εξαρτάται απολύτως από τη Δανία, η οποία καλύπτει κάθε χρόνο το 60% των δημοσίων εξόδων του.

"Η πολιτική ανεξαρτησία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική ανεξαρτησία, είτε μας αρέσει είτε όχι" τόνισε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Ατασούτ, Ντάνιελ Σκίφτε, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αύξησης των εξουσιών του τοπικού κοινοβουλίου, χωρίς αποκοπή των δεσμών με τη Δανία. Το Ατασούτ ζητεί άμεσα να αναγνωριστεί ως ίσος του υπουργού Εξωτερικών της Δανίας ο τοπικός πρωθυπουργός, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε κρίσιμα για το νησί των πάγων ζητήματα που συζητούνται με άλλες χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ, που διατηρούν βάση στη Βορειοδυτική Γροιλανδία.

Η Γροιλανδία εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση -τότε ΕΟΚ- το 1985, έπειτα από δημοψήφισμα και δεν προτίθεται να επανέλθει, αλλά επιθυμεί να ακολουθήσει τη Δανία σε περίπτωση που η τελευταία υιοθετήσει το ευρώ. Σήμερα, νόμισμα της Γροιλανδίας είναι η δανέζικη κορόνα.