Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "δώστε μας άμεσα αυτά που μας οφείλετε" ) 

ΕΝΝΕΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΧΩΔΕ

"Δώστε μας άμεσα αυτά που μας οφείλετε"

Πρωτόκολλα συνεργασίας, που υπεγράφησαν το 1996 με το ΥΠΕΧΩΔΕ, μένουν εκκρεμή και οι δήμαρχοι επέδωσαν χθες επιστολή διαμαρτυρίας στον Κώστα Λαλιώτη

Αν και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, ήρθε χθες στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραβρεθεί σε μία πανηγυρική εκδήλωση για το μετρό και αναφέρθηκε στην επέκτασή του προς τα δυτικά και τα ανατολικά, εννέα δήμαρχοι της πόλης τον ανέμεναν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους.

Οι δήμαρχοι επέδωσαν στον κ. Λαλιώτη επιστολή, με την οποία διαμαρτύρονται για την αθέτηση υποσχέσεων του υπουργείου του απέναντί τους, με αποτέλεσμα να μένουν εκτεθειμένοι έναντι των

Οι δήμοι αυτοί υπέγραψαν στις αρχές του 1996 Πρωτόκολλα συνεργασίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ ύψους 1 έως 2 δισ. (ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου), που αφορούσαν σε αναπλάσεις, διαμορφώσεις και απαλλοτριώσεις δημοτικών οικοπέδων.

Έκτοτε, όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, έγιναν "μπαλάκι" μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Στην προσπάθειά τους να λάβουν τα χρήματα που αναλογούν στα Πρωτόκολλα συνεργασίας, το ΠΕΧΩΔΕ τους παρέπεμπε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και εκείνο στο υπουργείο Οικονομικών.

Γι' αυτό το λόγο, στην επιστολή τους οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν ότι εργολάβοι και προμηθευτές, που έμειναν απλήρωτοι, τους κατηγορούν για "εμπαιγμό".

Το "οξύτατο", όπως το χαρακτηρίζουν πρόβλημα που δημιοιυργήθηκε στα τέλη του 1998, με την ροή της χρηματοδότησης δε λύθηκε ακόμη.

Η στάση που κράτησε το υπουργείο στοίχισε στους δήμους διακοπές εργολαβιών, προσφυγές στα δικαστήρια, αγωγές ιδιοκτητών, οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν, ενώ κάποιοι δήμαρχοι κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μας είπε ότι από τα 1,3 δισ. που αφορούσαν το πρωτόκολλο συνεργασίας με το δήμο του, έφτασαν στα ταμεία των Συκεών μόνο 80 εκατομμύρια.

Ανάλογες είναι οι εκκρεμότητες και προς τους υπόλοιπους δήμους που υπέγραψαν πρωτόκολλα του ίδιου περιεχομένου.

Ο δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Μύθημης, υποστήριξε ότι οι δήμαρχοι θα εμμείνουν στις απαιτήσεις τους ζητώντας αρχικά διάλογο με τον Κώστα Λαλιώτη.

Χθες αντιπροσωπεία των δημάρχων ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό, ο οποίος τους διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι τον απασχολεί το ζήτημα, αλλά τα οικονομικά υπουργεία δεν του διέθεσαν ακόμη τα απαραίτητα κονδύλια.

Πάντως οι εννέα δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το θέμα κατεβαίνοντας στην Αθήνα, προκειμένου να δώσουν συνέντευξη Τύπου για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι υπόλοιποι δήμαρχοι, που συνυπογράφουν την επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, είναι αυτοί των δήμων Αγίου Παύλου, Αμπελοκήπων, Νεάπολης, Καλαμαριάς, Ελευθερίου-Κορδελιού, Πολίχνης, Συκεών, Τριανδρίας.

"Όπως και να το κάνουμε, ήταν ενδιαφέρον να βλέπεις τον φιλελεύθερο Πολύδωρα και τον σοσιαλιστή Καψή να συμπίπτουν ευρωσκεπτικιστικά".

Ν. ΤΣΑΓΚΡΗΣ "ΕΘΝΟΣ"