Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τι πιστεύουν οι βουλευτές ) 

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΜΜΑ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ;

Τι πιστεύουν οι βουλευτές

"Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί το κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες στη Βουλή, μετά τη γνωστή δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, η οποία τάραξε τα ήδη ταραγμένα νερά της πολιτικής ζωής.

Η από καιρό απειλούμενη και ενδεχόμενη είσοδος του κ. Αβραμόπουλου στην αρένα της πολιτικής με κάθοδό του στις ευρωεκλογές -σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων κοινοβουλευτικών παραγόντων- μπορεί να οδηγήσει τον κ. Σημίτη ακόμα και στην απόφαση να προκηρύξει δίδυμες εκλογές (ταυτόχρονες δηλαδή ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές). Η ερμηνεία που δίνεται σε μια τέτοια τυχόν επιλογή του πρωθυπουργού είναι ότι αν ο κ. Αβραμόπουλος κατέβει στις ευρωεκλογές, θα κόψει ένα υπολογίσιμο κομμάτι από τη ΝΔ και από την άλλη πλευρά θα απορροφήσει τους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ στο ψηφοδέλτιο Αβραμόπουλου για τις ευρωεκλογές, οι οποίοι ταυτόχρονα θα επιλέξουν ΠΑΣΟΚ για τις εθνικές εκλογές, εκλέγοντάς το πάλι στην κυβέρνηση. Επίσης, η εκτίμηση στο Μαξίμου -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- είναι ότι αν προηγηθεί ένα υψηλό ποσοστό Αβραμόπουλου στις ευρωεκλογές, ναι μεν θα βλάψει τη ΝΔ, αλλά θα προκαλέσει τριγμούς και στο κυβερνών κόμμα, το οποίο θα δυσκολευθεί να ολοκληρώσει την τετραετία και πολύ περισσότερο να κερδίσει τις εθνικές εκλογές.

Οι απόψεις των βουλευτών, όπως εκφράζονται σε συζητήσεις μεταξύ τους, είναι ανεξάρτητες του κόμματος στο οποίο ανήκουν. Η πεποίθησή τους σχετικά με το αν ο κ. Αβραμόπουλος θα προχωρήσει τελικώς στο εγχείρημά του ή όχι είναι ανεξάρτητη από το πόσο φοβούνται ή ελπίζουν να πραγματοποιηθεί η ίδρυση κόμματος.

Ο σκληρός πυρήνας των βουλευτών της ΝΔ, που είναι δεμένοι με την επιλογή Καραμανλή, εκφράζουν την άποψη ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν έχει κανένα λόγο να ιδρύσει κόμμα και να κατέβει στις ευρωεκλογές.

"Δεν είναι ανόητος να κάψει τα χαρτιά του σε λάθος χρόνο. Το σωστό για αυτόν θα ήταν να εκμεταλλευτεί μετά τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν, ενδεχόμενη ήττα του Κ. Καραμανλή και να προβληθεί ως διάδοχός του, για να ηγηθεί της ΝΔ", λένε. Και προσθέτουν ότι αν βιαστεί τώρα, έστω και αν συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Εξάλλου, σχολιάζουν, αν επιλέξει να εκτεθεί σε εκλογές, δεν μπορεί να αποφύγει μετά τις ευρωεκλογές, ως αρχηγός κόμματος, να δηλώσει και τις θέσεις του για όλα τα θέματα (εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά κτλ.), για τα οποία ούτε απόψεις έχει, ούτε πολιτικό χώρο, ούτε κοινωνικές ομάδες να εκφράσει.

Στην ίδια παράταξη όμως (τη ΝΔ) υπάρχουν βουλευτές, οι οποίοι δηλώνουν ανεπιφύλακτα ότι το "κόμμα Αβραμόπουλου" είναι ήδη έτοιμο, "είναι σαν να έχει γίνει κιόλας", καθώς διαθέτει εκλογική βάση, με διεμβολισμό των άλλων κομμάτων, χρήματα, αφού ήδη διαθέτει τη στήριξη ισχυρών οικονομικών παραγόντων, ενώ οι βουλευτές και τα στελέχη "θα σπάσουν χέρια και πόδια από το συνωστισμό μπροστά στην πόρτα του δημαρχείου".

Αυτή την άποψη όμως τη συμμερίζονται και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εκτιμούν ότι "ο Αβραμόπουλος είναι εδώ" και βρίσκεται προ των πυλών.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι ο διεμβολισμός του ΠΑΣΟΚ θα είναι υπολογίσιμος και όχι αμελητέος και η κάθοδος Αβραμόπουλου θα βλάψει εξίσου τα δύο μεγάλα κόμματα. Την εκτίμησή τους στηρίζουν στο γεγονός ότι ο βαθμός συσπείρωσης των οπαδών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε σύγκριση με εκείνον της ΝΔ, επομένως είναι περισσότερο ευάλωτο το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, υπάρχουν και ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ρίχνουν το γάντι στον κ. Αβραμόπουλο, δηλώνοντας ότι "η 'αβραμοπουλολογία' δεν πρέπει να ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ", επικαλούμενοι και τη γνωστή ρήση από τον "Επιτάφιο" του Περικλή: "Έχομεν γαρ πολίτευμα, όπερ δημοκρατία καλείται".

Μια ενδιαφέρουσα αριθμητικά ομάδα βουλευτών όλων των κομμάτων ανησυχεί για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λόγω Αβραμόπουλου, γιατί αυτό ενδεχομένως θα τους οδηγούσε να μη συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια και την τετραετία και αυτοί ακριβώς θα ήταν διατεθειμένοι να δεχθούν οτιδήποτε, αρκεί να μην απολέσουν τη βουλευτική έδρα.

Bουλευτές από τα μικρότερα κόμματα εξέφραζαν φόβους ότι ενδεχομένως και εκείνοι θα έχουν να χάσουν από την επέλαση Αβραμόπουλου, αλλά κυρίως υποστήριζαν ότι "το κόμμα είναι έτοιμο" και κυρίως αποτελεί επιλογή των οικονομικά ισχυρών και των διεθνών παραγόντων, καθώς αυτοί "δεν έχουν αποδεχθεί τη λύση Καραμανλή, γιατί κρίνουν ότι δεν τον ελέγχουν και δεν έχει τη στήριξη και τη συνεργασία τους".

Αρκετοί πάντως ήταν και οι βουλευτές από όλους τους χώρους, που υποστήριζαν με κατηγορηματικό τρόπο, που δεν επιδεχόταν αντιρρήσεις, ότι "αποκλείεται να ιδρύσει κόμμα ο Δ. Αβραμόπουλος", και μάλιστα έδειχναν πρόθυμοι ακόμα και να στοιχηματίσουν γι' αυτό.

Ο καιρός θα δείξει. Και μάλιστα σύντομα, πολύ σύντομα.