Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι βουλευτές της θεσσαλονίκης για τα γεγονότα της θράκης ) 

Οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης για τα γεγονότα της Θράκης

Στα σχέδια της Τουρκίας για προσπάθεια αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και ενίσχυσης του ρυθμιστικού της ρόλου στην περιοχή, στόχος που δεν αποκλείει τη Θράκη, εντάσσουν οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τόσο την έκρηξη στη Κομοτηνή όσο και το ύποπτο φορτίο όπλων της Κρυσταλοπηγής. Συνιστούν ψυχραιμία και απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να θωρακίσει τη Θράκη προβάλλοντας σταθερά τις αξίες της ελληνικής δημοκρατίας που κατοχυρώνει ισότιμα τα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες.

Στέλιος Παπαθεμελής

"Νομίζω ότι υπάρχει δυστυχώς μια διαρκής απομείωση του ελληνικού ''imperium'' στη Θράκη την οποία εκμεταλλεύεται το προξενείο της Τουρκίας και οι ακτιβιστές πράκτορές του. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι υπάρχουν κύκλοι που κινούνται με βάση συγκεκριμένα σχέδια. Αν η όξυνση εξυπηρετεί την Άγκυρα θα υπάρξει αν όχι δεν θα υπάρξει. Δυστυχώς δεν είναι στο χέρι του ελληνικού κράτους. Να θωρακίσουμε την Θράκη με όλους τους τρόπους, να καταλάβουμε ότι έχουμε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας και να ελέγξουμε τις δυνάμεις οι οποίες καραδοκούν για πυροδοτήσουν το ήρεμο κλίμα".

Παρασκευάς Παρασκευόπουλος

"Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια όπως στη Βοσνία και το Κόσοβο σίγουρα αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για περαιτέρω ρευστοποίηση της κατάστασης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενθαρρύνει και προβοκατόρικες ενέργειες αλλά και τη δράση παραγόντων και στον ελλαδικό χώρο. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει σε πανικό και σε υπερβολές που θα ευνοούσαν το κλίμα αποσταθεροποίησης. Ο ισχυρότερος σταθεροποιητικός παράγοντας για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής είναι η πολιτική που ακολουθεί η χώρας μας. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η ενότητα των πολιτών ανεξαρτήτων άλλων διαφορών. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις η πολιτική με γνώμονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το σεβασμό του "status" των συνόρων.

Σωτήρης Κούβελας

"Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα χωρίς επαρκείς πληροφορίες. Όμως προηγούμενα ανάλογα φαινόμενα που έχουμε ζήσει και με το προξενείο Θεσσαλονίκης ότι Τούρκος πράκτορας είχε δημιουργήσει ανάλογα γεγονότα που αναστάτωσαν τότε την πόλη και λειτούργησαν ως προβοκάτσια όλα αυτά δεν αποκλείουν να υπάρχει ανάλογη πρόθεση και σήμερα. Είδαμε πώς λειτούργησαν στο παρελθόν διάφορες παρακρατικές οργανώσεις της Τουρκίας όπως είναι οι Γκρίζοι Λύκοι που δείχνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει αναστολές δεν έχει δισταγμούς. Στη πατρίδα μας λειτουργεί και η δημοκρατία και υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκείνο που χρειάζεται είναι η επαγρύπνηση, ώστε να μη δρουν ανεξέλεγκτα οι ξένες προπαγάνδες και προβοκάτσιες".

Αδάμ Ρεγκούζας

"Πρόκειται για προβοκατόρικες ενέργειες που έχουν στόχο στη δημιουργία κλίματος όξυνσης. Εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα σε βάρος της Ελλάδος και η χώρα μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της να θωρακίσει τη Θράκη και να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν οποιαδήποτε επεισόδια".

Παναγιώτης Ψωμιάδης

"Επιβεβαιώνεται με τα τελευταία γεγονότα ότι υπάρχουν σκοτεινά σχέδια από την πλευρά της τούρκικης κυβέρνησης και ξένων κέντρων αποφάσεων και αυτό μπορούμε να το πούμε από τις κινήσεις διπλωματών στην περιοχή της Θράκης και από δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, που εκφράζουν επιβουλές. Μετά τη μη εγκατάσταση των S 300 στη Κύπρο έρχεται η σειρά της Θράκης όπου πιστεύω σε λίγες δεκαετίες θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν αναφέρομαι στον τούρκικο λαό αλλά στην κυβέρνησή του διότι οι δύο λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα".

Κυριάκος Σπυριούνης

"Είναι μια αντίδραση στα φημολογούμενα για Οτσαλάν και μια κεκτημένης ταχύτητας αντίδραση τύπου Κοσόβου και μια μόνιμη πολιτική της Τουρκίας συντηρεί ένα κλίμα στη Θράκη για κάθε ενδεχόμενο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν Έλληνες που να σκέφτονται τόσο επιπόλαια που να προβαίνουν σε ενέργειες που εντάσσονται στους σχεδιασμούς και στα συμφέροντα της Τουρκίας. Για τα πυρομαχικά δεν έχω στοιχεία αλλά οι φύλακες έχουν γνώση και πρέπει οι πάντες να γνωρίζουν ότι ο ελληνικός στρατός και ο λαός στην περιοχή αγρυπνά με τρόπο απόλυτο και η παραμικρή κίνηση συντρίβεται άνευ ετέρου. Αυτό ας το έχουν υπόψη όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Εμείς είμαστε περήφανοι ως κράτος διότι έχουμε εξασφαλίσει την ισότητα και τη δικαιοσύνη σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και χωρίς αδικίες".