Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πασοκ ή νδ στην ευρωκάλπη; ) 

ΠΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ στην ευρωκάλπη;

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα προβάλλει τη στρατηγική της για τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα για τη κυβερνητική πολιτική- Ο κ. Καραμανλής από αύριο σε περιοδεία σε Κομοτηνή και Χαλκιδική

Το δίλημμα "ναι ή όχι στην κυβέρνηση Σημίτη" θα θέσει ενώπιον του εκλογικού σώματος η Νέα Δημοκρατία, ενώ η Ρηγίλλης προετοιμάζεται για πλήρη πολιτική αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ και πλήρη αντιπαράθεση του προσώπου και των θέσεων του Κ. Καραμανλή προς τον πρωθυπουργό είτε διεξαχθούν μόνον οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο, είτε συνοδευτούν και από εθνικές εκλογές. Ο Ιούνιος θα είναι σημείο κλειδί για την εφεξής πορεία του κόμματος καθότι κατά το διάστημα αυτό θα διαφανεί και το πραγματικό υπόβαθρο της υπόθεσης Αβραμόπουλου. Σε αυτό κατέτεινε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδρίασε

Κάλπη-δημοψήφισμα

Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο αρχηγός της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία θα προσδώσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική. "Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι ναι ή όχι στην πολιτική Σημίτη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Μια νίκη της ΝΔ καθορίζει αδιαμφισβήτητα και νίκη στις εθνικές εκλογές οποτεδήποτε και να γίνουν". Ο Κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι η διάκριση μεταξύ των ευρωπαϊκών εκλογών και των εθνικών εκλογών είναι πλασματική. "Γίνεται εκ του πονηρού" επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, "επειδή είναι γνωστό ότι η πορεία της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία της Ευρώπης και εντός αυτής". Προς ενίσχυση της διαδικασίας για την κομματική συνοχή της ΝΔ εν όψει της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισε ως "τέταρτο πολιτικό λάθος" την εντύπωση ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κρίνουν την τύχη πολλών και σπουδαίων πραγμάτων. "Το αποτέλεσμά τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί με αυτό θα ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο στην κομματική σκηνή", είπε.

Και έμμεσες αιχμές…

Παράλληλα, αφήνοντας έμμεσες αιχμές για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος υπό τον Δημ. Αβραμόπουλο ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την άποψη ότι αν κάποιο κόμμα δεν ανήκει σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ευρώπης, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το αντίστοιχο Σοσιαλιστικό, τότε έχει ελάχιστες δυνατότητες συμμετοχής στη διαμόρφωση πολιτικών για την Ευρώπη αλλά και παρέμβασης στα εθνικά πράγματα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΝΔ ο βουλευτής Γ. Κεφαλογιάννης ζήτησε να μεθοδευτεί η συνεργασία, εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών, με τον Α. Σαμαρά και την ΠΟΛΑΝ, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση της παράταξης. Ωστόσο, το θέμα δεν προχώρησε καθώς ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Στ. Δήμας τόνισε ότι η ΠΟΛΑΝ θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ρηγίλλης, η ΠΟΛΑΝ μπορεί να λειτουργήσει ως δεξαμενή υποδοχής ψήφων μέρους του εκλογικού σώματος που επιθυμούν να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ αλλά να μη στηρίξουν τη ΝΔ. Κατά τους επιτελείς του κόμματος η αυτονομία της ΠΟΛΑΝ συμφέρει στρατηγικά στην παράταξη καθώς συμβάλλει στην ανατροπή των συσχετισμών κεντροδεξιάς- κεντροαριστεράς για πρώτη φορά μετά από το τέλος της δεκαετίας του '70.

Τέλος, ο αρχηγός της ΝΔ ανακοίνωσε χθες την επανασύσταση της Διαρκούς Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα υπό τον κ. Αγγ. Μπρατάκο και πάλι, και επεσήμανε ότι βάσει των δημοσκοπήσεων η συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ενώ παράλληλα παρατηρείται μετακίνηση ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ.

Περιοδεία σε Χαλκιδική

Το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέπτεται τη Χαλκιδική όπου θα συναντηθεί με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, θα μιλήσει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις και θα έχει την ευκαιρία να συνεργασθεί με κομματικά στελέχη.

Το πρωί του Σαββάτου θα επισκεφθεί την Καλλικράτεια, την Τρίγλια, τα Μουδανιά, τη Χανιώτη και την Κασσανδρεία. Στα Μουδανιά θα επισκεφθεί το δημαρχείο και θα συναντηθεί με τις παραγωγικές τάξεις ενώ το μεσημέρι θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία της Κασσανδρείας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα επισκεφθεί τον Πολύγυρο όπου θα μιλήσει στο κλειστό γυμναστήριο ενώ θα συναντηθεί με τον νομάρχη, το δήμαρχο και το Μητροπολίτη. Το βράδυ θα παραβρεθεί στη δεξίωση της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής στο ξενοδοχείο "Γερακίνα".

Την Κυριακή το πρωί θα επισκεφθεί τη Νικήτη όπου θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση, ακολούθως την Ιερισσό ενώ το μεσημέρι θα