Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ιράν: γυναίκες και πολιτική ) 

Ιράν: Γυναίκες και πολιτική

Από τον Μάιο του 1997, οπότε εξελέγη θριαμβευτικά ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, πληθαίνουν τα δείγματα ότι η ιρανική κοινωνία αδημονεί για αλλαγές και ανοίγματα προς τον κόσμο. Οι δημοτικές εκλογές της περασμένης Παρασκευής επιβεβαιώνουν το νέο κλίμα καθώς για πρώτη φορά αξιοσημείωτος αριθμός γυναικών επιχειρεί να εισέλθει μαζικά στην ανδροκρατούμενη ιρανική πολιτική ζωή. Μέχρι τώρα, οι μόνες γυναίκες-δημόσια πρόσωπα ήταν οι 13 Ιρανές βουλευτίνες, καθώς και η αντιπρόεδρος της χώρας, Μασουμέχ Εμπντεκάρ. Οι δημοτικές εκλογές επέτρεψαν σε εκατοντάδες γυναίκες να "εισβάλουν" στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Βέβαια, επί συνόλου 297.000 υποψηφίων για τις 200.000 θέσεις των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, οι γυναίκες δεν ξεπερνούσαν τις 4.000. Αριθμός μικρός, αλλά ωστόσο αδιανόητος μέχρι πριν λίγα χρόνια. Από τις γυναίκες αυτές, ορισμένων η εκλογή έχει ήδη επιβεβαιωθεί, ενώ πολλών άλλων αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Η πλέον διάσημη από τις νεοεκλεγείσες είναι η μεγαλύτερη αδελφή του Ιρανού προέδρου, η 61 ετών Φατεμέχ Χαταμί, που αναδείχθηκε δήμαρχος της πόλης Αρντακάν, συγκεντρώνοντας 16.000 ψήφους, τριπλάσιες δηλαδή από τον κυριότερο αντίπαλό της. Μάλιστα, η Φατεμέχ Χαταμί δήλωσε ότι δίσταζε να συμμετάσχει στις εκλογές θεωρώντας προχωρημένη την ηλικία της για να αρχίσει πολιτική καριέρα.

Η εντυπωσιακής έκτασης νίκη της αδελφής του προέδρου αποδεικνύει συγχρόνως την υποχώρηση των προκαταλήψεων της ανδροκρατικής ιρανικής κοινωνίας, αλλά και την απήχηση του Μοχάμαντ Χαταμί. Μια απήχηση που καταγράφηκε σε όλη την επικράτεια, με τη νίκη των μεταρρυθμιστών στην πλειονότητα των δήμων, και τον έλεγχο του 15μελούς δημοτικού συμβουλίου της Τεχεράνης. Οι γυναίκες υποψήφιοι σημείωσαν μεγάλη επιτυχία σε πολλές περιοχές, αστικές και αγροτικές. Στην επαρχία Γκιλάν, στην περιοχή της Κασπίας, 25 από τις 37 γυναίκες που έθεσαν υποψηφιότητα εξελέγησαν άνετα. Στη μεγαλούπολη του Σιράζ, τη δεύτερη θέση μεταξύ των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων κατέκτησε γυναίκα προσκείμενη στους μεταρρυθμιστές. Στη Μπαχάρ, σημαντική πόλη της επαρχίας Χαμεντάν, οι τρεις πρώτοι σε ψήφους δημοτικοί σύμβουλοι είναι γυναίκες. Γυναίκα επίσης κατέκτησε την πρώτη θέση και στην πόλη Ουρουμιέχ, πρωτεύουσα της επαρχίας του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν.

Το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στο Ιράν για τη σταδιακή είσοδο των γυναικών στο δημόσιο βίο, εντάσσεται στη δυναμική των εξελίξεων που δρομολόγησε η εκλογή του Μοχάμαντ Χαταμί. Παρά τις αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών του ιερατείου, των συντηρητικών μουλάδων, του δικαστικού σώματος, μεγάλου μέρους του κρατικού μηχανισμού και των σωμάτων ασφαλείας, οι μεταρρυθμιστές φαίνεται ότι έχουν λαϊκό έρεισμα που γίνεται όλο και πιο ισχυρό. Η δυναμική αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ψήφο των γυναικών και της νεολαίας, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος Χαταμί μιλώντας την Τρίτη σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.