Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΧΩΡΟΙ ΔΡΟΣΙΑΣ

Ο χθεσινός καύσωνας γέμισε από κόσμο τις αίθουσες των δημοσίων υπηρεσιών, όπως του Ο.Τ.Ε. και των τραπεζών, οι οποίες διέθεταν κλιματισμό. "Κατέβηκα για μια δουλειά στο κέντρο, όμως κάποια στιγμή δεν αισθάνθηκα και πάρα πολύ καλά γι' αυτό και ήρθα εδώ στον Ο.Τ.Ε., που έχει δροσιά. Θα καθίσω μέχρι να νιώσω καλύτερα και μετά θα φύγω", είπε ο συνταξιούχος, Κώστας Μάτσαγκας, ενώ η Μαρίκα Ελευθεριάδου, που δροσιζόταν στην Εθνική Τράπεζα, δήλωσε "ήρθα για να πάρω τη σύνταξη του άνδρα μου, θα καθίσω όμως λίγο παραπάνω γιατί το σπίτι μου έχει γίνει ''φούρνος'' από τη ζέστη".

Κάποιοι άλλοι προτίμησαν να περάσουν τις ζεστές ώρες της ημέρας, κάτω από τα δέντρα στο πάρκο της Χ.Α.Ν.Θ. "Θα μείνω εδώ μέχρι το απόγευμα, πήρα από το σπίτι μου λίγο φαγητό, λίγα φρούτα και νερό και αν δεν πέσει ο ήλιος δε φεύγω" είπε ο Πολυχρόνης Δάμαλης, ο οποίος, όπως συμπλήρωσε, περίμενε και έναν ακόμη φίλο του για συντροφιά.

Οι περισσότεροι πολίτες που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης, το οποίο ουσιαστικά "δεν μπορούσε να ανασάνει", ένιωσαν έντονη δυσφορία, γιατί εκτός από την υψηλή θερμοκρασία, η κίνηση των οχημάτων ήταν μεγάλη, ενώ αυξημένοι ήταν και οι δείκτες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. "Αυτή δεν είναι ζωή εδώ είναι κολαστήριο, μάλλον θα πρέπει όλοι μας να την εγκαταλείψουμε την πόλη και να πάμε να ζήσουμε στα χωριά μας" τόνισε ο Γιάννης Χρονόπουλος.

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Η νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει ήδη δώσει οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας όπως και στο Ε.Κ.Α.Β., ώστε να βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα, ενώ έχει ενημερώσει τις δημόσιες υπηρεσίες που διαθέτουν αίθουσες κλιματισμού, να επιτρέπουν την παραμονή των πολιτών στους χώρους αυτούς.

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Γύρω στη μία, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το θερμόμετρο έδειχνε 29 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, υπολογίζεται όμως ότι σε κάποιες περιοχές έφτασε τους 35-36 βαθμούς.

Σήμερα, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο και να φτάσει τους 38οC.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ

Αυτά που δε θα πρέπει να ξεχνάει ο πολίτης είναι πως θα πρέπει να ντύνεται ελαφρά και με ρούχα ανοιχτόχρωμα, να φορά καπέλο και να αποφεύγει τις βαριές σωματικές δουλειές και την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Επίσης, τα γεύματά του να περιλαμβάνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά, λίγα λιπαρά και πολύ νερό, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας απαραίτητα είναι τα συχνά και δροσερά ντους.

Ελαφρύ πρέπει να είναι και το ντύσιμο των βρεφών, τα οποία εκτός από το μητρικό γάλα μπορούν να δροσιστούν με νερό ή χαμομήλι, ενώ τα νήπια μπορούν να τρώνε περισσότερα χορταρικά.

Όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους αναφορικά με τη θεραπευτική αγωγή, που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Τέλος, καλό είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πόρτες των σπιτιών να παραμένουν κλειστά, ενώ το βράδυ θα πρέπει να είναι ανοιχτά.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μιλώντας, χθες, στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, αναφορικά με τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του καύσωνα είπε " έχουμε ενισχύσει τα μέτρα ετοιμότητας, το σχέδιο ''Ξενοκράτης'' για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι σε εφαρμογή, ενώ όλα τα συναρμόδια υπουργεία είναι σε πλήρη κινητοποίηση" και κατέληξε τονίζοντας ότι: "όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς θα πρέπει να βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν και να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες και να μην ξεχνούν ποτέ τα άτομα που μένουν μόνα τους".