Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο άνθρωπος στην πράγα ) 

Ο άνθρωπος στην Πράγα

Ο Κρίστοφερ Χάραν, Βρετανός διπλωμάτης στην πρεσβεία της Πράγας, έγινε έξαλλος όταν διέρρευσε πρόσφατα το όνομα ενός σημαντικού πληροφοριοδότη της υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, ΜΙ6, στην τσεχική πρωτεύουσα. Ο 51χρονος Βρετανός φώναζε ότι έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του Τζαμπίρ Σαλίμ, που ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας του Ιράκ, Μουχαμπαράτ. Πριν αποστατήσει και προσχωρήσει στην ΜΙ6, ο Σαλίμ είχε περάσει στη βρετανική μυστική υπηρεσία, λεπτομερείς πληροφορίες για τις πωλήσεις όπλων στο Ιράκ.

Λίγο αργότερα απομακρύνθηκε από τη θέση του ο Κάρελ Βουλτέριν, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Τσεχίας. Και κατόπιν, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός της χώρας μετέδωσε ένα ρεπορτάζ, όπου ο Χάραν χαρακτηριζόταν "επικεφαλής του σταθμού της (βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών) ΜΙ6" στην τσεχοσλοβακική πρωτεύουσα και "ομοφυλόφιλος" που "διατηρεί στενή σχέση με ανώτατο Τσέχο αξιωματούχο ασφαλείας". Τόσο η υπόθεση Τζαμπίρ Σαλίμ, όσο και το ρεπορτάζ, θορύβησαν Τσέχους υπουργούς. Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, που στηρίχθηκε σε πληροφόρηση μέσα από τις τσεχικές υπηρεσίες ασφαλείας, χαρακτηρίστηκε κατασκεύασμα για "αντίποινα" στην απομάκρυνση Βουλτέριν. Όμως πέραν αυτού, ο επικεφαλής του υπουργείου για τις υπηρεσίες ασφαλείας της Πράγας, έκανε λόγο για συνωμοσία, κατηγορώντας αορίστως "ανατολική" χώρα, πως προσπαθεί έτσι να αποτρέψει την ένταξη της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάροσλαβ Μπάστα, δήλωσε στην εφημερίδα "Χοσποντάρσκε Νόβινυ", ότι οι μαζικές διαρροές, σε μία εποχή που η Τσεχική Δημοκρατία επιζητά την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία, μπορεί να έγιναν σκόπιμα, "για να χτυπηθούμε όπου πονάμε περισσότερο. Θα εμφάνιζε το κράτος μας τελείως αναξιόπιστο στα μάτια των μελλοντικών συμμάχων στο ΝΑΤΟ". Όπως είναι γνωστό, έντονες αντιδράσεις στην προσχώρηση πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας -όπως είναι η Τσεχία και οι Βαλτικές Δημοκρατίες μεταξύ άλλων- στο ΝΑΤΟ, έχει εκφράσει η Μόσχα.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης σχολίασαν την απομάκρυνση Βουλτέριν ως πρόσχημα για την τοποθέτηση στη θέση του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ατόμου της αρεσκείας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Μετά το 1989, η υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας συγκλονίστηκε από σειρά σκανδάλων, αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την προηγούμενη κυβέρνηση του Βάτσλαβ Κλάους και επί τέσσερα χρόνια διοικούνταν από προσωρινό διευθυντή, ο οποίος αποχώρησε έχοντας αφήσει πίσω του σύννεφα δυσαρέσκειας, κατηγορούμενος ότι παρακολουθούσε σημαντικούς πολιτικούς. Η υπηρεσία κατηγορήθηκε επίσης ότι απέτυχε να προειδοποιήσει την τσεχική κυβέρνηση πως συνιδιοκτήτης μίας εταιρίας που αγόρασε μεγάλα ξενοδοχεία της Πράγας, ήταν η Λιβύη -γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί αμερικανικό εμπάργκο στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Χάραν εργάζεται στην πρεσβεία της Πράγας, όμως αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους υπαινιγμούς του τηλεοπτικού σταθμού.