Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου σόφιας ο ν. οικονόμου ) 

Επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Σόφιας ο Ν. Οικονόμου

Άλλη μια διάκριση απέσπασε χθες ο ομότιμος καθηγητής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου της Σόφιας "Άγιος Κλίμεντος Οχρίδας".

Ο κ. Οικονόμου τιμήθηκε με το υψηλό αξίωμα του επίτιμου διδάκτορα της Φυσικής Σχολής του πανεπιστημίου της Σόφιας για τη μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη της σύγχρονης φυσικής επιστήμης και για το δραστήριο ρόλο του στη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ φυσικών των Βαλκανίων.

Αυτό τόνισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Σόφιας, καθηγητής Ιβάν Λάλοφ, στην τελετή που έγινε σε κεντρική αίθουσα του πανεπιστημίου, παρουσία κορυφαίων βούλγαρων επισήμων και εκπροσώπων της πρεσβείας της Ελλάδας.

Μιλώντας στη "Θ" ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Γ. Παπαναστασίου, που υπήρξε μάλιστα και φοιτητής του κ. Οικονόμου, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του, καθώς στο πρόσωπο του καθηγητή τιμάται παράλληλα το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα η Σχολή Θετικών Επιστημών.

"Έχει πάντα μεγάλη σημασία η διάκριση ενός καθηγητή για το ίδρυμά μας και χαίρομαι που ο κ. Οικονόμου είναι καθηγητής σε τμήμα της σχολής στην οποία είμαι κοσμήτορας", είπε ο κ. Παπαναστασίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήταν φοιτητής τον καιρό που ο κ. Οικονόμου είχε μόλις έρθει από την Αμερική και ανέπτυσσε τις θεωρίες για τη φυσική στερεάς κατάστασης. "Τις σημειώσεις από τα μαθήματά του τότε, που τις κρατούσαμε σε έναν πολύγραφο οινοπνεύματος, τις συμβουλευόμουν για πολλά χρόνια αργότερα", τόνισε.

Ο κ. Παπαναστασίου επεσήμανε ακόμη τη μεγάλη συμβολή του κ. Οικονόμου στην ανάπτυξη του Τεχνολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι πρόεδρος. "Πρόκειται για ένα ίδρυμα μεγάλης σημασίας για την εκπαίδευση, πέρα από το μουσειακό του χαρακτήρα".

Η διάκριση από το πανεπιστήμιο της Σόφιας, όμως, δεν είναι η μόνη για τον ομότιμο πια καθηγητή φυσικής του ΑΠΘ.

Ο κ. Οικονόμου τιμήθηκε πρόσφατα για την εκπαιδευτική και επιστημονική του προσφορά από την ελληνική πολιτεία με την ανώτατη διάκριση "Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής".