Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΣΑΛΜΑΝ ΡΟΥΣΝΤΙ

Οι εφιάλτες του Βρετανού συγγραφέα, Σάλμαν Ρούσντι, φαίνεται ότι δε θα τελειώσουν σύντομα. Πριν καλά καλά αισθανθεί ανακούφιση από την επίσημη ανακοίνωση της Τεχεράνης, ότι δεν ισχύει πλέον η θανατική ποινή που είχε απαγγείλει εις βάρος του, το Φεβρουάριο του 1989, ο μακαρίτης πλέον θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, ο συγγραφέας των επίμαχων "Σατανικών Στίχων" πληροφορήθηκε χθες ότι οι σκληροί του ιερατείου όχι μόνο εμμένουν στην ποινή, αλλά και αυξάνουν το ποσό της "επικήρυξης".

Σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο, ο Αγιατολάχ Χασάν Σανεΐ, διευθυντής του ιδρύματος "15-Χοράντ", (15 Ιουνίου), ανακοίνωσε ότι αυξάνεται κατά 300.000 δολάρια η αμοιβή η οποία θα καταβληθεί σε όποιον σκοτώσει το "βλάσφημο" συγγραφέα. Έτσι, το ποσό της επικήρυξης φθάνει πλέον τα 2,8 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Σανεΐ αποφάνθηκε την Κυριακή, στο Μασχάντ, την ιερή για τους σιίτες πόλη του Ιράν, ότι ο φετφάς του Χομεϊνί δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί, ούτε είναι δυνατόν να ακυρωθεί η επικήρυξη για να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Τεχεράνης με το Λονδίνο, και γενικότερα με τη Δύση. Μάλιστα, ο Σανεΐ διευκρίνισε ότι "για να αποκτήσει ο φετφάς αιώνια ισχύ, αποφάσισε να αυξήσει το ποσό της αμοιβής την οποία θα έχει τη μεγάλη τιμή να καταβάλει σε όποιον σκοτώσει τον Ρούσντι". Σημειώνεται ότι το ίδρυμα αυτό είναι όργανο του καθεστώτος, χρηματοδοτείται από το επίσημο ισλαμικό ιερατείο, ενώ ο εκάστοτε διευθυντής του τοποθετείται από τον πνευματικό ηγέτη και ύπατη αρχή της χώρας, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στις 24 Σεπτεμβρίου, το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τεχεράνη ύστερα από την επίσημη διαβεβαίωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, ότι η κυβέρνησή του αποστασιοποιείται πλήρως από την επικήρυξη του συγγραφέα. Τότε, θεωρήθηκε ότι ο εφιάλτης τελείωσε, τα μέτρα ασφαλείας χαλάρωσαν και ο συγγραφέας επέτρεψε στον εαυτό του, για πρώτη φορά ύστερα από εννέα χρόνια, την πολυτέλεια ενός μεσημεριανού περιπάτου στο κέντρο του Λονδίνου, χωρίς σωματοφύλακες και προφυλάξεις.