Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο παραδοσιακά διαφωνών τόνι μπεν ) 

Ο παραδοσιακά διαφωνών Τόνι Μπεν

Ο μόνος Βρετανός που επιδίωξε δικαστικά -και πέτυχε- να παραιτηθεί από τον τίτλο ευγενείας που είχε κληρονομήσει, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπεν, ήταν ο χθεσινός προσκεκλημένος της τακτικής εκπομπής του δορυφορικού BBC, "Χαρντ-τοκ". Γνωστός για τις ριζοσπαστικές απόψεις του και τη ρητορική του δεινότητα -στη Βρετανία πληρώνει κανείς εισιτήριο για να παρακολουθήσει τις ομιλίες του, τα έσοδα των οποίων πηγαίνουν για την ενίσχυση των εργατικών συνδικάτων- ο Τόνι Μπεν μίλησε χθες για την πολιτική, αλλά και για τον εαυτό του.

"Είμαι υπέρμαχος της παράδοσης. Γιατί, βλέπετε, υπάρχουν δύο ειδών παραδόσεις. Αυτή της πειθαρχίας, της υποταγής και της ιεραρχίας και αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης σκέψης. Αυτήν την παράδοση ακολουθώ, η οποία είναι εξάλλου και η μόνη αξιοπρεπής", είπε ο Τόνι Μπεν, σχολιάζοντας το χαρακτηρισμό "παραδοσιακά διαφωνών" που του απηύθυνε ο δημοσιογράφος του BBC. "Δεν ήμουν ποτέ σταλινικός", τόνισε κατ' επανάληψη χθες ο Βρετανός βουλευτής. "Το κατεστημένο φοβόταν τη διάδοση της σοσιαλιστικής ιδέας και έτσι χαρακτήριζε όποιον ασκούσε κριτική στον καπιταλισμό ως πράκτορα της Κα Γκε Μπε".

Ο Τόνι Μπεν είναι ο βουλευτής με τη μεγαλύτερη θητεία στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά τον Έντουαρντ Χιθ και διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός του Εργατικού Κόμματος, όχι όμως υπό τον Τόνι Μπλερ, τον οποίο κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. "Αποκόμισα πολλές εμπειρίες από την ενασχόλησή μου με την πολιτική", δηλώνει, "και έμαθα κυρίως ένα πράγμα: ότι όσοι βρίσκονται στην κορυφή σπανίως γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους". Επισημαίνει δε ότι "ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς βαρβαρότητας, όπου 385 δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία ίση με τον υπόλοιπο πληθυσμό του πλανήτη, και όπου το 85% των εξαγωγών όπλων γίνονται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας". Αυτό το οποίο, κυρίως, τον ενοχλεί στη διεθνή πολιτική είναι το ότι "υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά" και αναφερόμενος στην αμερικανοβρετανική επέμβαση στο Ιράκ σημειώνει: "τι έκαναν για παράδειγμα οι ΗΠΑ και η Βρετανία όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο;".

Ο Τόνι Μπεν πιστεύει πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια αλλαγής: "Τα σημερινά παιδιά ξέρουν πολύ περισσότερα από όσα η δική μας γενιά στην ηλικία τους. Υπάρχουν σήμερα πάρα πολλά έξυπνα και καλά πληροφορημένα παιδιά και από εκεί αντλώ την αισιοδοξία μου. Κάποιες φορές μου αρέσει να κλείνω τα μάτια μου και να φαντάζομαι έναν κόσμο που δε θα βασίζεται στην απληστία, αλλά στα καλά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, τα οποία είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν". Και καταλήγει: "Έχω τέσσερα παιδιά και εννιά εγγόνια, ένα εκ των οποίων μου είπε τις προάλλες: 'παππού η χθεσινή ομιλία σου ήταν πολύ λιγότερο βαρετή από αυτή της προηγούμενης εβδομάδας'. Ένιωσα πολύ όμορφα".