Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σκηνοθέτης για πρόεδρος ) 

Σκηνοθέτης για πρόεδρος

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Το 1980, ο -πάλαι ποτέ- πρωταγωνιστής ταινιών γουέστερν, Ρόναλντ Ρέιγκαν, εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Επανεξελέγη μάλιστα, το 1984. Σήμερα, ένας άλλος ηθοποιός, ο Γιοσέφ Εστράδα είναι πρόεδρος των Φιλιππίνων. Από το χώρο του πνεύματος γενικότερα προέρχονται και δύο άλλοι αρχηγοί κρατών -νυν και πρώην- ο Βάτσλαβ Χάβελ της Τσεχίας και ο Ζέλιου Ζέλεφ της Βουλγαρίας, συγγραφείς και οι δύο. Υψηλά αξιώματα της πολιτικής έχουν κατά καιρούς καταλάβει πολλά αστέρια της τέχνης (π.χ. Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Γκλέντα Τζάκσον στη Βρετανία, Μελίνα Μερκούρη, Άννα Συνοδινού στην Ελλάδα, Χόρχε Σεμπρούν στην Ισπανία). Άλλοι προτίμησαν να στρατευθούν σε ένα σκοπό χωρίς να διεκδικήσουν οφίκια.

Στο κάλεσμα των σειρήνων της πολιτικής φαίνεται να υπακούει τώρα και ο διάσημος Ρώσος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Νικίτα Μιχάλκοφ, δημιουργός επιτυχημένων και στη Δύση ταινιών, όπως το "Ψεύτης ήλιος", που τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ ξένης ταινίας το 1994. Πολλά σχόλια έχει προκαλέσει στη Μόσχα η συνέντευξη που έδωσε στους "Κυριακάτικους Τάιμς" του Λονδίνου ο Μιχάλκοφ, στην οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2000. Χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, αλλά ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των συμπατριωτών του, ο 53χρονος σκηνοθέτης υποστηρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία, αλλά το καλό των Ρώσων πολιτών.

"Νιώθω ότι αν ο λαός πράγματι με χρειάζεται και με θέλει ως πρόεδρο, θα μπορούσα να σκεφτώ σοβαρά (να θέσω υποψηφιότητα)", είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Μιχάλκοφ. Τη στιγμή που οι περιπέτειες της υγείας του νυν προέδρου, Μπορίς Γέλτσιν -ο οποίος ούτως ή άλλως δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία- έχουν μετατρέψει το θεσμό της προεδρίας σε αντικείμενο χλεύης, και καθώς δεν υπάρχει όνομα που να ξεχωρίζει στον αγώνα για τη διαδοχή του, οι εκλογές του 2000 μοιάζουν ανοιχτή κούρσα, χωρίς προγνωστικά. Οι υπόλοιποι, πιθανολογούμενοι ή κατά δήλωσή τους, υποψήφιοι προέρχονται από το χώρο της πολιτικής. Ανάμεσά τους πιο τρανταχτά ονόματα είναι του νυν πρωθυπουργού, Γεβγκένι Πριμακόφ, του δημάρχου της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, του ηγέτη των κομμουνιστών, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, του πρώην πρωθυπουργού, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, του φιλελεύθερου Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι και του κυβερνήτη του Κρασνογιάρσκ, Αλεξάντρ Λέμπεντ.

Υπ' αυτές τις συνθήκες μια προβεβλημένη, αλλά καθόλου φθαρμένη πολιτικά, προσωπικότητα, όπως είναι ο Νικίτα Μιχάλκοφ, φαίνεται να έχει αρκετές πιθανότητες να σαγηνεύσει τους Ρώσους. "Είναι απολύτως ικανός να εμπνεύσει έντονα αισθήματα πατριωτισμού, με τη σκηνοθετική του δόξα και το παχύ του μουστάκι", γράφει χαρακτηριστικά, η οικονομική εφημερίδα της Μόσχας, "Κομερσάντ".