Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι πολιορκήτριες του λευκού οίκου ) 

Οι πολιορκήτριες του Λευκού Οίκου

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι φιλοδοξίες της Χίλαρι Ρόνταμ-Κλίντον, παρά τα πλήγματα που δέχεται εμμέσως και το δικό της γόητρο από τις ροζ περιπέτειες του συζύγου της, ξεπερνούν την παρουσία στο Λευκό Οίκο ως πρώτης κυρίας. Με μια επιτυχημένη σταδιοδρομία δικηγόρου στο ενεργητικό της, η Χίλαρι έχει χαρακτηριστεί ως το πολιτικό μυαλό που κρύβεται πίσω από αρκετές αποφάσεις του Μπιλ Κλίντον, ειδικότερα σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας. Αν και η ίδια δεν έχει εκδηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή της να διεκδικήσει σε δεδομένη στιγμή την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αναλυτές δεν αποκλείουν την περίπτωση να γίνει αυτό μετά το 2000, αφού στην εν λόγω αναμέτρηση είναι σχεδόν σίγουρο ότι υποψήφιος των Δημοκρατικών θα είναι ο -καθόλου χαρισματικός- νυν αντιπρόεδρος, Αλ Γκορ.

Ωστόσο, πριν από τη Χίλαρι Κλίντον είναι πολύ πιθανό να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στη μέχρι τώρα κλειστή λέσχη των προεδρικών υποψηφίων μια άλλη σύζυγος -πρώην- υποψηφίου, η 62χρονη δικηγόρος Ελίζαμπεθ Ντόουλ. Τη Δευτέρα, η Ντόουλ παραιτήθηκε από την προεδρία του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, δηλώνοντας ότι θα μελετήσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του 2000. Έχοντας την αμέριστη υποστήριξη του συζύγου της, Μπομπ Ντόουλ, αντιπάλου του Μπιλ Κλίντον στην αναμέτρηση του 1996, η πρώην υπουργός Εργασίας θεωρείται από τους επικρατέστερους για το χρίσμα σε περίπτωση που αποφασίσει να είναι υποψήφια.

Αν μάλιστα καταφέρει να εκλεγεί, θα γίνει -με την αλλαγή της χιλιετίας- η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλωστε, το 1988 θα γινόταν παραλίγο η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, αλλά την τελευταία στιγμή επελέγη ως παρτενέρ του Τζορτζ Μπους ο "άχρωμος" Νταν Κουέιλ. Κατά μία ειρωνεία της τύχης, κυριότερος αντίπαλος της Ντόουλ εφόσον διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, θα είναι όπως φαίνεται, ο γιος του πρώην προέδρου, Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Η γυναικεία παρουσία σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια. Η Μάντλιν Όλμπραϊτ έγινε μετά την επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον, το 1996, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών. Σε άλλα σημαντικά υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης και το Υγείας, προϊστάμενες είναι επίσης γυναίκες. Παρά την προβολή και τη δύναμη που τους δίνουν όμως αυτά τα αξιώματα, καμία δεν είχε μέχρι τώρα εκφράσει δημοσίως τη σκέψη να θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της μοναδικής υπερδύναμης. Εφόσον η Ελίζαμπεθ Ντόουλ πάρει τη μεγάλη απόφαση, θα ανοίξει -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- ένα καινούργιο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.