Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κλιματικές αλλαγές αλλά και διάφορες επιδημίες και ασθένειες συνδέονται με τα αυξανόμενα επίπεδα αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με επιστήμονες πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, πριν η κατάσταση να επιδεινωθεί με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα θέματα υγείας του πληθυσμού τα οποία συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει συμπεριληφθούν στις συζητήσεις της διεθνούς πολιτικής που αφορούν το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τονίζουν επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για άμεση λήψη μέτρων.

H υπερθέρμανση του πλανήτη ήδη προκαλεί θάνατο και αρρώστιες σε όλο τον κόσμο με τις πλημμύρες, την περιβαλλοντική καταστροφή, τους καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, ανακοίνωσαν ερευνητές σε έκθεση που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση "The Lancet". Παράλληλα τονίζουν ότι τα φαινόμενα αυτά συνδέονται με την έλλειψη τροφίμων και επηρεάζουν άμεσα την παραγωγή λόγω των αλλαγών στη θερμοκρασία, στις βροχοπτώσεις, στην υγρασία του εδάφους, σε επιδημίες και ασθένειες. "Σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια τροφίμων η μεταβολή αυτή μπορεί να συμβάλει στον υποσιτισμό".

Στην έκθεση, που βασίζεται σε δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις της τελευταίας πενταετίας, υπογραμμίζεται ότι οι κίνδυνοι για την υγεία πιθανώς να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι κλιματικές αλλαγές και οι άλλες περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές βαθαίνουν.

"Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πληγεί παγκοσμίως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από καιρικά φαινόμενα τα οποία έχουν σχέση με το φαινόμενο Ελ Νίνιο φαίνεται να έχει αυξηθεί", τονίζεται στην έκθεση, η οποία αναφέρεται στο σημείο αυτό στο καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε η υπερθέρμανση του Ειρηνικού Ωκεανού ανοικτά της Νότιας Αμερικής.

Πρόγραμμα για τη ρύπανση του Δούναβη

Τετραετές πρόγραμμα για τη "μείωση της βιομηχανικής ρύπανσης του Δούναβη στη Σερβία", συνολικού ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει εκπονήσει η σερβική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσουν η Παγκόσμια Τράπεζα, το Ταμείο Διεθνούς Περιβαλλοντικής Προστασίας, η Σουηδική Υπηρεσία Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανοικοδόμησης. Τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Σερβίας, ενώ το σχεδίασε το υπουργείο Επιστημών και Περιβάλλοντος.

Μόνο από τη Σερβία τα νερά του Δούναβη ρυπαίνονται από 72 χιλιάδες τόνους αζώτου και 7.000 τόνους φωσφόρου από διάφορες ποσότητες που αντιστοιχούν στο 13% και 14%, αντίστοιχα, του συνόλου του αζώτου και του φωσφόρου που μολύνουν τον ποταμό.

Μεγάλη απειλή για το Δούναβη αποτελούν και τα γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα, ένα θέμα που φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα τη σερβική κυβέρνηση, ενώ, όπως επισημαίνεται, μόνο η Ρουμανία, από το σύνολο των χωρών που "φιλοξενούν" τμήματα του Δούναβη στο έδαφός τους, ρυπαίνει περισσότερο τα νερά του ποταμού με φώσφορο.