Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δίωξε 13 ανθρώπους για παιδοφιλία, οδηγώντας τους στη φυλακή και επισύροντας πάνω τους την κοινωνική κατακραυγή. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν η χειρότερη υπόθεση δικαστικής πλάνης στα χρονικά της Γαλλίας, γνωστή πλέον ως "η υπόθεση Ουτρό", από το όνομα του χωριού όπου εκτυλίχθηκε. Τώρα, ο πρωταγωνιστής του ψυχοδράματος, ο δικαστής Φαμπρίς Μπιουργκό, καλείται να δώσει εξηγήσεις.

Η τρίωρη κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής δικαιοσύνης της γαλλικής εθνοσυνέλευσης αναμεταδόθηκε ζωντανά -πράγμα πρωτοφανές- από την τηλεόραση, καθηλώνοντας εκατομμύρια Γάλλους στους δέκτες τους. Ο δικαστής Φαμπρίς Μπιουργκό εμφανίστηκε εμφανώς καταβεβλημένος και με τρεμάμενη φωνή παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη, αλλά επέμεινε πως ο ίδιος προσωπικά ουδεμία ευθύνη φέρει. "Γνωρίζω πως ό,τι έγινε έχει σοκάρει την κοινή γνώμη, αλλά επαναλαμβάνω ότι πιστεύω πως έκανα τη δουλειά μου τίμια και χωρίς να μεροληπτήσω σε καμία περίπτωση και έναντι κανενός", δήλωσε. Παρ' όλα αυτά παραδέχθηκε ότι "ενδεχομένως" να υπέπεσε σε "λανθασμένες εκτιμήσεις" κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, ο 34χρονος δικαστής επιχείρησε να επιρρίψει αλλού μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούν. Έτσι, ισχυρίστηκε πως ποτέ κανείς δεν τον προειδοποίησε ότι η πορεία των ερευνών ίσως είχε πάρει λάθος δρόμο, προσθέτοντας πως τα πορίσματα και οι αποφάσεις του έφεραν την υπογραφή συνολικά 34 δικαστών. Κι ακόμη, επισήμανε πως οι καταθέσεις των παιδιών, τα οποία πιστεύονταν πως είχαν κακοποιηθεί, ήταν τόσο πειστικές, ώστε είχαν καταφέρει να ξεγελάσουν ακόμη και τους πιο έμπειρους κοινωνικούς λειτουργούς. Ο Μπιουργκό ολοκλήρωσε την κατάθεσή του, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά από επτά τηλεοπτικούς σταθμούς, λέγοντας πως "σήμερα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μπορώ να αισθανθώ τα βάσανα (όσων καταδικάστηκαν εσφαλμένα), τον εγκλεισμό τους στη φυλακή, το χωρισμό από τους αγαπημένους τους και τα παιδιά τους". Ωστόσο, ούτε μια φορά δεν ζήτησε συγγνώμη.

Το μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλο

Η υπόθεση παιδεραστίας, γνωστή πια ως "το φιάσκο του Ουτρό", καθώς ακόμη και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ την χαρακτήρισε "καταστροφή" και "το μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλο της γαλλικής δημοκρατίας", μονοπώλησε για μήνες το ενδιαφέρον της γαλλικής κοινής γνώμης. Αρχικά 17 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα της παιδεραστίας και ύστερα από τις ανακρίσεις του Μπιουργκό προφυλακίστηκαν και στη συνέχεια κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ένας από αυτούς αυτοκτόνησε όσο κρατούνταν στη φυλακή, ενώ συνολικά δέκα άτομα καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης. Στη συνέχεια, ωστόσο, αποδείχθηκε πως οι καταθέσεις των "κακοποιημένων παιδιών" ήταν εξαρχής ψεύτικες, με αποτέλεσμα οι έξι να αθωωθούν στο εφετείο. Κι ακόμη, δικαστικοί κύκλοι ισχυρίζονται σήμερα πως ο Μπιουργκό ανέκρινε τους τρεις κυριότερους κατηγορουμένους ταυτόχρονα, κάτι εμφανώς παράτυπο. Οι καταθέσεις τους, όμως, εμφανίστηκαν ως μια ενιαία ιστορία και πάνω σε αυτές στηρίχθηκε η θεωρία περί ύπαρξης οργανωμένου κυκλώματος.

Το χρονολόγιο της υπόθεσης Ουτρό

Μάιος 2004: Αρχίζει η δίκη 17 υπόπτων στο Σεν Ομέρ Τέλη Μαΐου: Η κατηγορούμενη Μιριάμ Ντελέ αθωώνει 13 από τους συγκατηγορουμένους της, αλλά στη συνέχεια ανακαλεί την πρώτη κατάθεσή της 2 Ιουλίου 2004: Δέκα καταδικάζονται και επτά αθωώνονται 1 Δεκεμβρίου 2005: Έξι από τους καταδικασθέντες αθωώνονται στο εφετείο. Δύο ζευγάρια παραμένουν στη φυλακή, εκτίοντας 20ετείς ποινές φυλάκισης