Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δύο ακριβώς μήνες πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βλέπει τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση. Ο ίδιος απαντά ανοίγοντας όλο και περισσότερα πολεμικά μέτωπα, αλλά και απασχολώντας τα ΜΜΕ με μάλλον προκλητικές δηλώσεις.

Αγαπημένος στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού κατά την προεκλογική περίοδο είναι οι δικαστές, που, όπως υποστήριξε, είναι όλοι "κομμουνιστές" και "πηγαίνουν στην Κούβα για σεξουαλικό τουρισμό". Άλλος στόχος του είναι οι δημοσιογράφοι και κυρίως οι ξένοι ανταποκριτές, που είναι "οι χειρότεροι στον κόσμο". Βεβαίως, στόχος των επιθέσεών του είναι και η αντιπολίτευση, την οποία αποκαλεί "τυραννική, αντιχριστιανική και διεφθαρμένη", ενώ ο ηγέτης της, κεντροαριστερός Ρομάνο Πρόντι, είναι "αξιοθρήνητος".

Τα ξεσπάσματα αυτά του Ιταλού πρωθυπουργού έχουν κινήσει το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου. Κατά την ισπανική Ελ Παΐς, "δύσκολα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς διάλογο αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία ενόψει των εκλογών του Απριλίου. Ο Μπερλουσκόνι εκτοξεύει προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και ο Πρόντι σωπαίνει, ελπίζοντας ότι ο "Καβαλιέρε" θα αυτοκαταστραφεί.

Ούτε η κεντροδεξιά κυβέρνηση ούτε η κεντροαριστερή αντιπολίτευση έχουν παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι έχει αναγκαστεί να παρέμβει δύο φορές, ζητώντας ψυχραιμία και λιγότερη επίδειξη από τηλεοράσεως. Ακόμη και ο μεταφασίστας Τζανφράκο Φίνι ζήτησε από τον Μπερλουσκόνι "λίγο περισσότερο σεβασμό".

Από την πλευρά του ο Ρομάνο Πρόντι εμφανίζεται βέβαιος για την εκλογική νίκη. Ακόμη και το παρατσούκλι "Καθηγητής Μορταδέλα", το οποίο του αποδόθηκε επειδή κατάγεται από την Μπολόνια, όπως και το εν λόγω αλλαντικό, δεν φαίνεται να τον ενοχλεί. "Στις επόμενες εκλογές", διακηρύσσει, "θα δούμε το θρίαμβο της μορταδέλας".

Από την πλευρά της, η βρετανική "Γκάρντιαν" αντιμετωπίζει ως… εφιάλτη το ενδεχόμενο μιας νέας νίκης του Ιταλού πρωθυπουργού, καθώς τη χαρακτηρίζει "εξίσου καταστροφική με τη νίκη Μπους στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Μπερλουσκόνι έχει συστηματικά εκμεταλλευτεί τη θέση του και θα συνεχίσει να την εκμεταλλεύεται για την εξυπηρέτηση των προσωπικών του συμφερόντων". Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το πιο απεχθές στοιχείο της διακυβέρνησής του είναι η συμπάθεια που δείχνει προς το νεοφασισμό. Πρόσφατα, τονίζεται, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αποδώσει σε μερικούς από τους χειρότερους φασίστες της εποχής του πολέμου τις ίδιες τιμές με τους μαχητές της αντίστασης. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όμως, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως "un bravo ragazzo" ("ένα γενναίο τύπο") τον ποδοσφαιριστή Πάολο ντι Κάνιο, που έγινε πρωτοσέλιδο μετά το φασιστικό του χαιρετισμό προς τους οπαδούς της Λάτσιο. Ο "Γκάρντιαν" υπογραμμίζει πως, παρότι η Ιταλία δεν παίζει τον ίδιο ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα με τις ΗΠΑ, η πολιτική της όμως βαραίνει ιδιαίτερα στη διπλωματική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, έχει σημασία η κυβέρνησή της να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και να μη διακηρύσσει κάθε λίγο και λιγάκι ότι "ο δυτικός πολιτισμός είναι ανώτερος του ισλάμ".

ΕΚΟ ΚΑΤΑ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

"Βήματα προς τα πίσω"

Πυρά κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκτοξεύει με το νέο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε χθες, ο διασημότερος Ιταλός διανοούμενος, ο καθηγητής σημειολογίας Ουμπέρτο Έκο.

Στη συλλογή άρθρων του με τίτλο "A passo di gambero" (Πηγαίνοντας προς τα πίσω) ο Έκο εκφράζει την αγωνία του "για την πορεία προς τα πίσω που χαρακτηρίζει την εποχή Μπους-Μπερλουσκόνι".

Θριαμβευτική επιστροφή του αντισημιτισμού, νέα περίοδος σταυροφοριών με τη σύγκρουση ισλάμ-χριστιανισμού, φάντασμα του "κίτρινου κίνδυνου" (λόγω Κίνας) είναι ορισμένα από τα βήματα προς τα πίσω που διαβλέπει ο διάσημος σημειολόγος, από τους σημαντικότερους πολέμιους του πρωθυπουργού και μεγιστάνα των ΜΜΕ.