Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οδυνηρή ήττα, τη δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες, υπέστη χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, στο κοινοβούλιο, αναφορικά με νομοσχέδιο που προβλέπει τον κολασμό όσων υποκινούν σε θρησκευτικό μίσος. Οι επικριτές του νομοσχεδίου, ακόμη και μέσα στους κόλπους του Εργατικού κόμματος, αναφέρουν ότι αυτό είναι αντίθετο με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Προκαλώντας ερωτηματικά για τη δυνατότητά του να επιβληθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τόνι Μπλερ δεν μπόρεσε να ανατρέψει τροποποιήσεις που προτάθηκαν από την άνω βουλή, αφού 27 Εργατικοί βουλευτές ευθυγραμμίσθηκαν με την αντιπολίτευση, ενώ άλλοι 44 προτίμησαν να απουσιάσουν από την ψηφοφορία.

Στις 9 Νοεμβρίου 2005 συνολικά 49 Εργατικοί βουλευτές είχαν καταψηφίσει νομοσχέδιο που προέβλεπε τη δυνατότητα προσωρινής κράτησης υπόπτου για τρομοκρατική δράση μέχρι και για 90 μέρες.

Με το νέο επίμαχο νομοσχέδιο ο Βρετανός πρωθυπουργός επιθυμούσε την ποινικοποίηση κάθε κηρύγματος που θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου, όταν τέσσερις βομβιστές σκότωσαν 52 άτομα στο Λονδίνο, η κυβέρνηση εκτιμά πως τα κηρύγματα των ριζοσπαστών μουσουλμάνων ίσως διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην υποκίνηση των επιθέσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από νεαρούς Βρετανούς μουσουλμάνους.

Το νομοσχέδιο κατά του φυλετικού και θρησκευτικού μίσους σκοπεύει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να παράσχει στους πιστούς όλων των θρησκειών και δογμάτων προστασία από την υποκίνηση μίσους και σχεδιάστηκε εν μέρει για να καλύψει ελλείψεις στους υπάρχοντες νόμους.