Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Σερβία

Αντιδράσεις για την απόσυρση εντάλματος

Έντονα αντέδρασε χθες το Βελιγράδι στην απόσυρση του εντάλματος σύλληψης εις βάρος του νέου πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου και πρώην διοικητή των ανταρτών του UCK, Αγκίμ Τσέκου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν παραβίαση των κανόνων της ίδιας της Interpol και κυριαρχία προσωπικών συμφερόντων. Ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης, Ζόραν Στόικοβιτς, υποστήριξε ότι η απόφαση της Interpol να αποσύρει το διεθνές ένταλμα σύλληψης, που είχε εκδοθεί πριν από αρκετά χρόνια μετά από αίτημα των σερβικών αρχών, αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ίδιας της Interpol και ένα βήμα εγγύτερα στην κυριαρχία των προσωπικών συμφερόντων και της εξουσίας επί της δικαιοσύνης. Από την πλευρά της, η επικεφαλής του σερβικού Συντονιστικού Κέντρου για το Κόσοβο Σάντα Ράσκοβιτς-Ίβιτς απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν.

Ταϊλάνδη

Διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού

Δεκάδες χιλιάδες Ταϊλανδοί διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της Μπαγκόκ, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, σε μια προσπάθεια να υποχρεώσουν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της χώρας, Τακσίν Σιναουάτρα, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Η πίεση προς τον Σιναουάτρα έχει αυξηθεί μετά την πώληση, τον Ιανουάριο, του ποσοστού που κατείχε η οικογένειά του σε επιχείρηση τηλεπικοινωνιών έναντι 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αργά προχθές το βράδυ πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από την κυβερνητική οικία, όπου οι ηγέτες των διαδηλωτών ζητούσαν παρέμβαση του βασιλιά και διορισμό προσωρινού πρωθυπουργού, κάτι που κρίνεται, πάντως, απίθανο. Από την πλευρά του, ο Τακσίν αρνείται τις κατηγορίες και ζητάει να γίνει σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα της επόμενης εβδομάδας.

Ιράκ

Καταδίκη Κούρδου συγγραφέα

Κούρδος συγγραφέας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για δυσφήμιση του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, σε μια υπόθεση που ήγειρε αμφιβολίες για την ελευθερία του Τύπου στο μεταπολεμικό Ιράκ. Ο Καμάλ Καρίμ, Κούρδος, γεννημένος στο Ιράκ με αυστριακή υπηκοότητα, είχε αρχικά καταδικαστεί σε 30ετή κάθειρξη, ωστόσο δικάστηκε εκ νέου. Ο ίδιος υποστήριξε την αθωότητά του, ωστόσο ο δικαστής δήλωσε πως το δικαστήριο τον έκρινε με επιείκεια. Ο Καρίμ δημοσίευσε άρθρα σε κουρδική ιστοσελίδα, κατηγορώντας τον Μπαρζανί και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.