Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διεθνή :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( το τέλος της "πορτοκαλί επανάστασης"; :: 26/3/2006 19:09:17) 

Το τέλος της "Πορτοκαλί Επανάστασης";

Βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία - Σε πτώση η δημοτικότητα του προέδρου Γούστσενκο

Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι Ουκρανοί στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών, που θα κρίνουν το μέλλον των δυνάμεων της "Πορτοκαλί Επανάστασης" και το φιλοδυτικό προσανατολισμό της χώρας τους. Η δημοτικότητα του Ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γούστσενκο, παρουσιάζει πτώση, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν την πρωτιά στην παράταξη του αντιπάλου του, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, στενό σύμμαχο της Ρωσίας.

Η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας των 47 εκατομμυρίων κατοίκων, που ανέδειξε πριν από 16 μήνες η "Πορτοκαλί Επανάσταση", απέτυχε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρώπη, να καταστείλει τη διαφθορά και να αντιμετωπίσει τη φτώχεια. Οι συντάξεις και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν, αλλά οι τιμές βασικών διατροφικών αγαθών έχουν εκτοξευθεί, η οικονομική ανάπτυξη κατακρημνίσθηκε στο 2,6% από 12,1% το 2004 και οι Δυτικοί επενδυτές είναι νευρικοί λόγω της αμφίβολης σταθερότητας της χώρας.

Στις εκλογές, από τις οποίες θα προκύψουν οι 450 βουλευτές του κοινοβουλίου, λαμβάνουν μέρος 45 κόμματα, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι μόνο πέντε έως επτά θα ξεπεράσουν το όριο του 3% σε εθνικό επίπεδο, ώστε να καταλάβουν έδρες στη βουλή.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, δύσκολα κάποια παράταξη θα συγκεντρώσει ποσοστό τέτοιο, ώστε να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει πως θα απαιτηθεί η δημιουργία ενός συνασπισμού. Γι' αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων πριν η χώρα αποκτήσει σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιούρι Γιεκανούροφ τόνισε ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν "επί μακρόν" και δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να σχηματιστεί τον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναμένεται να συγκεντρώσει το κόμμα του Γιανούκοβιτς, με δεύτερη την παράταξη του Γιούστσενκο και τρίτη εκείνη της Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο Γιουστσένκο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συνεργασίας είτε με τον αντίπαλό του Γιανούκοβιτς είτε με τη Γιούλια Τιμοσένκο, την οποία απέπεμψε από την κυβέρνησή του λόγω σκανδάλων διαφθοράς. Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, κάθε πιθανή συνεργασία ενέχει ρίσκο.

Την περασμένη εβδομάδα η Τιμοσένκο είπε, απευθυνόμενη στον Γιουστσένκο, ότι αν συμμαχήσει με τον Γιανούκοβιτς αυτό θα ήταν κάτι ανάλογο "της ένταξης της Αλ Κάιντα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ".