Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τεχνικός ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στη διάρκεια της βάρδιάς του. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις, ελάχιστες χώρες διαθέτουν τα μέσα εκείνα για να γνωρίζουν "ποιος και τι μεταφέρεται μέσω των αεροδρομίων τους και του εναερίου χώρου τους".

Απολύτως ανεξέλεγκτα δρουν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο μελέτησε τις καταγγελίες ότι η CIA συνέλαβε, ανέκρινε εντός ευρωπαϊκού εδάφους και στη συνέχεια "απήγαγε" ύποπτους για τρομοκρατία, χωρίς να ενημερώσει τις αρχές των αντίστοιχων ευρωπαϊκών χωρών.

"Η Ευρώπη μοιάζει με πεδίο κυνηγιού για τις ξένες μυστικές υπηρεσίες", σύμφωνα τουλάχιστον με το γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβις, ο οποίος μελέτησε τις απαντήσεις των 46 κρατών-μελών του οργανισμού σχετικά με τις μυστικές δραστηριότητες της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος. "Σχεδόν κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν διαθέτει το απαραίτητο εκείνο νομικό πλαίσιο που θα του επιτρέψει να παρακολουθεί αποτελεσματικά τις δραστηριότητες των ξένων υπηρεσιών στην επικράτειά του", τόνισε και προσέθεσε πως "οι ευρωπαϊκοί ουρανοί είναι ορθάνοιχτοι", καθώς ελάχιστες χώρες διαθέτουν τα μέσα εκείνα, για να γνωρίζουν "ποιος και τι μεταφέρεται μέσω των αεροδρομίων τους και του εναερίου χώρου τους".

"Φαίνεται ότι κανένα κράτος-μέλος του οργανισμού μας δεν έχει προωθήσει κάποια διαδικασία, για να διασφαλίσει ότι οι κρατικές αρχές δεν εξυπηρετούν σκοπούς που είναι ασύμβατοι με τις διεθνώς αναγνωρισμένες νόρμες, τις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα", συμπλήρωσε και κατέληξε με αιχμές εναντίον των ξένων διπλωματικών αποστολών, λέγοντας πως πολλές φορές οι νόμοι περί διπλωματικής ασυλίας ουσιαστικά προστατεύουν ξένους πράκτορες. "Ασυλία δεν πρέπει να σημαίνει και ατιμωρησία", διευκρίνισε.

Δεν έπεισαν Ιταλία, Πολωνία, ΠΓΔΜ…

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτηρίζει ανεπαρκείς ή ελλιπείς τις απαντήσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με τις δραστηριότητες της CIA σε ευρωπαϊκό έδαφος. "Δεν είναι όλες οι απαντήσεις πλήρεις ή ικανοποιητικές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβις, κατονομάζοντας συγκεκριμένα την Ιταλία, την Πολωνία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ΠΓΔΜ και διευκρινίζοντας πως ο διεθνής οργανισμός θα διατυπώσει προσεχώς και νέα αιτήματα προς τις χώρες αυτές.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης απηύθυνε στις 21 Νοεμβρίου ένα ερωτηματολόγιο στα 46 κράτη-μέλη του, για να πληροφορηθεί σε ποιο βαθμό γνώριζαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις πτήσεις της CIA και για την υποτιθέμενη παρουσία μυστικών κέντρων κράτησης ισλαμιστών στο έδαφός τους. Στην τελική έκθεσή του, λοιπόν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Ντέιβις τονίζει πως η Ιταλία δεν έδωσε πληροφορίες για την υπόθεση της απαγωγής του Αμπού Όμαρ από τη CIA το Φεβρουάριο του 2003 στο Μιλάνο. Ο Αιγύπτιος αυτός ιμάμης, που είχε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στην Ιταλία, εξαφανίστηκε ξαφνικά από το Μιλάνο, ενώ η αστυνομία τον υποπτευόταν για σχέσεις με ισλαμιστικό τρομοκρατικό πυρήνα. Στη συνέχεια "επανεμφανίστηκε" στην Αίγυπτο, όπου και εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος.

Όσον αφορά την Πολωνία, η οποία θεωρείται ύποπτη ότι αποτέλεσε σταθμό πτήσεων της CIA, το Συμβούλιο καταγγέλλει ότι έδωσε "μια απάντηση, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για να κλείσει το θέμα". Η πολωνική κυβέρνηση, πάντως, αντιδρώντας άμεσα, ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ότι είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία της ζητηθεί. Η ΠΓΔΜ δεν έδωσε "καμία απάντηση" στα ερωτήματα σχετικά με τις επίσημες έρευνες που διεξάγονται, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σύμφωνα πάντα με τον Ντέιβις, έδωσε ανεπαρκείς απαντήσεις.